Vem bestämmer vad som står i tidningen?

Uppdaterad
Publicerad

Norra Skåne-härvan går vidare. Anklagelser om att politiker försöker styra innehållet har haglat. Nu berättar kommunalrådet Pär Palmgren att han diskuterat artikelidéer med tidningsledningen.

I en intervju med SVT berättar kommunalrådet Pär Palmgren (M) att Håkan Mattsson, styrelseordförande för Norra Skåne, har diskuterat artikelideér med honom.

– Han frågade om det var en bra idé att tidningen skulle göra en artikelserie om förstannamen på vallistorna inför valet i höst, säger Pär Palmgren.

”Artikelserien vore positiv”

På frågan om han tycker det är lämpligt att han som politiker pratar ihop sig med tidningsstyrelsens ordförande om vilka artikelidéer som skulle passa bra i tidningen säger Pär Palmgren:

– Det har jag inte funderat på. Jag svarade bara på frågan. Och en sådan artikelserie vore positiv.

Styrelseordförande Håkan Mattsson vill inte prata om varför han diskuterar artikelidéer med politiker, men tycker inte det är underligt att han hör sig för om vad politiker vill läsa i tidningen.

Kommunalrådet Pär Palmgren (M) har tillsammans med sin allianskollega kommunalrådet Lars-Göran Wiberg (C) anklagats för att försöka styra tidningens journalistik. Justitiekanslern Anna Skarhed har efter en anmälan i maj läxat upp båda två, men tar inte upp fallet. Hon menar att insändare och ilskna mejl som skickats mellan kommunpolitiker kan uppfattas som påtryckningar och bör undvikas.

Pär Palmgren beskrev i ett mejl Norra Skåne som en ”destruktiv kraft” och skrev att tidningen ”borde ta sig en allvarlig funderare på om man överhuvudtaget har något ansvar för att förmedla en positiv bild av Hässleholms kommun”.

Granskare fick sparken

Samtidigt har många av Norra Skånes läsare och journalister från hela landet ställt sig bakom uppfattningen att lokalpolitiker och tidningsstyrelsens ordförande har gaddat ihop sig och genom påtryckningar sett till att den granskande journalisten Berit Önell har fått sparken.

Björn Häger, ordförande i Publicistklubben kommenterar uppgifterna om att styrelsetoppen och politikerna i kommunen diskuterar artikelidéer ger intrycket att de tror de kan bestämma vad tidningen ska skriva om.

– Det ger en förskräcklig bild av politiker som inte förstår rågången mellan politik och journalistik, säger han.

– Det kanske är en önskedröm för kommunpolitiker att lokaltidningen blir ett propagandablad, men det är inte journalistikens uppgift, fortsätter Björn Häger.

Han pekar också på att en tidningsstyrelse inte bör försöka styra tidningens innehåll – det är chefredaktörens uppgift. Det vore dessutom dumt, efter som det inte är lönsamt.

– Det är inte en sådan tidning läsarna vill ha, säger Björn Häger.

Se en längre intervju med Björn Häger i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norra Skåne i blåsväder

Mer i ämnet