Elever pressade politikerna om klimatet: ”Känner ni att ni gjort tillräckligt?”

Uppdaterad
Publicerad

I kvällens Agenda mötte skolstrejkande elever miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) och Liberalernas partiledare Jan Björklund. 17-åriga Alexandra Tånneryd ställer sig frågande till om politikerna tar klimatfrågan på tillräckligt stort allvar.

– Känner ni att ni som personer och ministrar har gjort tillräckligt?

Alexandra Tånneryd var en av dem som i fredags strejkade från skolan för att manifestera för klimatet. Vid manifestationen fanns också 18-åriga Isabelle Axelsson, som skolstrejkat varje fredag i flera månader.

De ville se bevis på att Parisavtalet följs och undrade om politikerna är nöjda med den klimatpolitik som förs. Varken Jan Björklund eller Isabella Lövin anser att de har gjort tillräckligt.

De välkomnar också det engagemang som ungdomar runt om i världen visat i och med manifestationerna, även om Jan Björklund hellre hade sett att det manifesterades utanför skoltid.

– Vi hade aldrig fått samma uppmärksamhet om vi  hade strejkat på en eftermiddag, säger Isabelle Axelsson.

Se mer i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.