Johan Pehrson (L) och statsminister Stefan Löfven under en debatt i riksdagen. Foto: Johan Nilsson/Fredrik Sandberg/TT

Politiker vill att polisen visiterar barn: ”Används som vapenskåp”

Publicerad

Enligt förslaget ska polisen få större möjligheter att kroppsvisitera barn under 15 år. Det för att komma åt vapen. Frågan bereds nu på Regeringskansliet och har ett brett stöd i riksdagen.

– Barnen används som vapenskåp, säger Johan Pehrson, Liberalernas rättspolitiske talesperson, till Sveriges Radio Ekot.

I dag får polisen enbart kroppsvisitera barn under femton år om det finns ”särskilda skäl”. Men regeringens utredare föreslår att det inte ska vara lika strikt om det finns skäl att tro att barnet utnyttjas i brottslig verksamhet.

L: ”Nödvändigt”

Om förslaget, som nu bereds på Regeringskansliet, blir verklighet så ska polisen lättare kunna kroppsvisitera barn.

– Det är nödvändigt att ändra lagen, säger Johan Pehrson (L) till Sveriges Radio Ekot.

Han fortsätter:

– Men det här ska göras med varsamhet, för vi pratar ju om barn. Men det får ju inte hindra att man griper in, för barnen används som vapenskåp eller förvaringscentraler av narkotika. Och det är viktigt att barnen skyddas.

SD: ”Ett bra förslag”

Pehrson får medhåll från politiker över blockgränserna. Enligt Sveriges Radios rundringning tycker samtliga oppositionspartier att det är ett steg i rätt riktning.

– Vi tycker att det är ett bra förslag och ett rimligt förslag i ett samhälle där allt yngre involveras i allt tyngre kriminalitet. Vi ser det som ett sätt att på ett tidigt stadium hjälpa de här unga individerna att komma bort från grov, organiserad kriminalitet, säger Adam Marttinen,  Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson, till Sveriges Radio.

Enligt justitieutskottets ordförande, Fredrik Lundh Sammeli (S), behöver förslaget analyseras ytterligare innan det kan bli verklighet. Men han understryker samtidigt att det att minderåriga utnyttjas i brottslig verksamhet måste tas på allvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.