Enligt FN och ledande klimatforskare behöver köttkonsumtionen minska kraftigt om världen ska klara att begränsa jordens uppvärmning till 1,5 grad. En hållbar konsumtion bedöms vara maximalt 300 gram rött kött per person och vecka. Även om köttätandet minskar så är vi långt ifrån där. I snitt äter svenskar omkring 700 gram rött kött per vecka, och ungefär hälften vill fortsätta göra så.
Flera svenska partier håller med om att köttätandet borde minska – men inget parti vill se en köttskatt, eller annan åtgärd som direkt skulle påverka köttkonsumtionen. Längst går Vänsterpartiet som vill se ett nationellt mål om att minska köttätandet med 25 procent. Partiet har också lagt motioner i frågan, förra året uppmanades landsbygdsministern att stoppa den EU-finansierade kampanjen Gilla gris.
Vill öka produktionen i Sverige
Men framförallt ligger parternas fokus på att påverka vilken typ av kött som konsumeras. De styrmedel som politikerna lyfter är bland annat inköp till offentlig sektor, konsumentupplysning och kostråd, med fokus på att välja svenskt kött före importerat. Enligt livsmedelsstrategin behöver den svenska produktionen av kött och mejeri i själva verket öka, vilket alla partier står bakom.
– Jag tror att det ligger ett stort maktmedel i upplysning och klimatmärkning av olika slag och det är också något som vi politiskt tittar på hela tiden, hur kan man ytterligare upplysa konsumenten och styra mot en mer hållbar konsumtion. Men det måste hela tiden gå i takt med tiden vi lever i, säger Hanna Westerén, klimatpolitisk talesperson för Socialdemokraterna.
Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill bland annat se ursprungsmärkning av kött på restauranger. Miljöpartiet har också föreslagit en skatt på kött från områden som överutnyttjar antibiotika och sänkt moms på ekologiska livsmedel. Centerpartiet vill gärna se klimatmärkning på livsmedel ur en livscykelanalys.
Det finns ju redan ganska gott om information om köttets påverkan, varför behövs det ännu mer?
– Uppenbarligen gör det ju det, eftersom vi inte når fram om hur stor skillnad det är mellan kött från olika delar av världen och svenskt kött, som hela tiden blir allt mer hållbart för klimatet, säger Hanna Westeren.
”Ska inte skuldbelägga”
SD, M och KD tycker inte att politiker alls ska gå in och försöka påverka matvanor – annat än av hälsoskäl.
– Den globala uppvärmningen kommer inte att förhindras genom att vi skuldbelägger enskilda individers val att äta kött eller flyga, säger Louise Meyer, klimatpolitisk talesperson för Moderaterna.
– Svensk köttproduktion tillhör en av de bästa i världen sett till både klimathänsyn och djurhållning så man kan äta svenskt kött med gott samvete, säger hon.
Moderaterna vill lägga fokus på utsläppen i hela livsmedelssektorn, snarare än på individers konsumtion. Även Sverigedemokraterna tror att lösningen ligger i nya sätt att bedriva jordbruk på.
– Vad gäller mat får man nog finna sig i att köttkonsumtionen i världen kommer att öka väldigt kraftigt i takt med att utvecklingsländerna blir rikare. Det är den situationen vi befinner oss i och då gäller det att ha bättre teknik på lantbruken över världen. Människor måste kunna fortsätta att köpa kläder och äta mat utan att må dåligt över det, säger Martin Kinnunen (SD).