Centerns kommunalråd Georg Forsberg och Liberalernas ordförande i Kil Fredrik Karlsson vill båda att det ska byggas bostäder på landsbygden Foto: SVT

Politikerna lovar bygga på landet

Publicerad

Både Centern, som nu styr i Kil, och Liberalerna vill bygga bostäder på landsbygden – och båda partierna lovar att agera i frågan.

– Jag blir jätteledsen, vi liberaler vill ju att man ska ha möjligheten och friheten att kunna bo och leva kvar på landsbygden så att det har dröjt så här länge att få till en lösning – det gör mig jätteorolig, säger Fredrik Karlsson, Liberalernas ordförande i Kil.

Centerns kommunalråd Georg Forsberg är väl inarbetad i frågan och har länge haft en dialog med såväl Högbodabor som Fageråsbor om deras önskemål om nya bostäder. 

– Det är inte bara att bygga ett hus, det ska in i ett sammanhang där service och kommunikationer finns och på de områdena har vi ju nått framgång. Tågen stannar och servicen finns, säger Georg Forsberg (C).

Val 2018 – #dinröst

”Handlar om att bygga en identitet”

Ett problem som Kil och många andra kommuner också dras med är nedskrivningskravet.

– Vi kommer få en hög byggkostnad och som lök på laxen kommer kravet på nedskrivning, för den här byggnaden kommer inte ha samma värde som byggkostnaden och det är sådant som måste lösas.

Bostadsminister Peter Eriksson har ju sagt att man inte ska behöva skriva ner värdet så mycket om man har en efterfrågan på bostäderna.

– Där är det ju olika meningar om det. Vi vet ju att även Karlstad har samma problem så fort man kommer utanför centrum. Det handlar om att bygga en identitet, en tillväxt och framtidstro på orten.

Vallöftet till Högbodaborna

Kommunen har nu fått i uppdrag av politikerna att göra en enkät i Högboda och Fagerås för att få en tydligare bild av hur stort intresset är och där kommer man också redovisa vilka hyresnivåer som skulle bli aktuella.

– Det roligaste vore ett privat initiativ som kommunen kan stödja, men om det inte finns utrymme för det då bör kommunen se till att det finns ett seniorboende därute, säger Fredrik Karlsson (L).

Är det ett löfte?

– Det är ett löfte att vi bör göra det, ja!

Kan du ge något löfte till Högbodaborna om du sitter kvar vid makten?

– Jag kan lova att vi ska fortsätta jobba med den här frågan och jag hoppas att vi ska kunna få till något under mandatperioden, säger Georg Forsberg (C).

Detta skriver partierna om bostäder för äldre i presentation på Kils kommuns webb. Där alla partier fått samma utrymme att skriva om sina viktigaste frågor:

C: Vill modernisera äldreomsorgen

KD: (kandiderar inte i Kil)

L: Det ska finnas

tillgång till äldreboenden av olika sorter runt

om i kommunen efter behov.

MP: Vill att kommunen ska ha en hållbar

service som är rättvist fördelad mellan

tätort och landsbygd – (inget särskilt nämns om äldre)

M: Valfrihet att välja vårdgivare och trygghetsboende

även utanför tätorten

S: Arbeta för seniorboenden i Högboda och Fagerås

och ett ökat bostadsbyggande i hela kommunen.

SD: Kvalitetssäkra äldrevården

V: Kommunen behöver fler boenden till

äldre inte bara inom tätorten, utan även i

kransorterna som Högboda, Fagerås och

Tolita.

Källa: kil.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet