Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt och Sverigedemokraternas idrottspolitiska talesperson Angelika Bengtsson gratulerar båda Italien till OS-arrangemanget. Foto: Christine Olsson/Henrik Montgomery/TT

Politikerna reagerar på OS-beskedet

Uppdaterad
Publicerad

Det stod mellan Sverige eller Italien. Vid klockan 18 kom beskedet från IOK-delegaterna att det blir Milano som får arrangera vinter-OS 2026.

IOK-delegaterna har sagt sitt vid sammanträdet i Lausanne, Schweiz. Det blir städerna Milano och Cortina i Italien som får arrangera vinter-OS 2026 och inte Stockholm och Åre. Rösterna blev 47-34 till de italienska städernas fördel.

Moderaterna har tillsammans med Centern, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet sett positivt på att Sverige skulle kunna arrangera vinter-OS 2026.

– Det är naturligtvis tråkigt att Sverige inte vann OS 2026. OS är en samlingspunkt, inte minst för alla unga tjejer och killar som engagerar sig i idrott. Jag önskar Italien och Milano lycka till med evenemanget. Vi får rikta in siktet på svenska guldmedaljer i stället, skriver Ulf Kristersson i en kommentar till SVT Nyheter.

KD: Betydelse för parasporten

Roland Utbult, idrottspolitisk talesperson för Kristdemokraterna, skriver i ett mejl till SVT Nyheter att det hade varit roligt med ett OS i Stockholm och Åre 2026, inte minst för parasporten i Sverige. Men han skriver också att det varit otydlighet i vad ett OS-arrangemang skulle innebära för de svenska skattebetalarna.

– Nu vet vi för säkerhet att detta inte kommer gå ut över våra äldre och sjuka som behöver mer resurser, skriver Utbult.

SD: Budget på 13 miljarder ifrågasatt

Sverigedemokraterna har varit kritiska till att Sverige skulle kunna ordna ett så stort evenemang som vinter-OS.

– Det är den här budgeten på 13 miljarder som är ifrågasatt av många och det är ett hinder. Om jag får gissa tror jag att det är det som Sverige föll på, säger Angelika Bengtsson, SD:s idrottspolitiska talesperson till SVT Nyheter.

– Fördelen med Italien är att de har ett bredare stöd från det politiska hållet, men även befolkningen, menar Angelika Bengtsson.

V: ”Sverige kommer igen”

Vänsterpartiet har inte heller varit positiva till ett OS-arrangemang på svensk mark.

”Grattis till Italien för OS! Sverige kommer igen och arrangerar andra fina sportevenemang framöver”, skriver Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt på Twitter.

Vinter-OS 2026 är planerat att hållas den 6 till 22 februari. En månad senare arrangeras de paralympiska spelen, den 6 till 15 mars. Nästa vinter-OS hålls i Kina år 2022.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer