De svarta fälten på kartan visar kommuner som styrs med blocköverskridande samarbeten.

Samarbete över blocken allt vanligare

Publicerad

I riksdagen är blockpolitiken mer cementerad än på länge, men i landets kommuner går utvecklingen åt ett annat håll. Antalet blocköverskridande styren har mer än fördubblats sedan förra mandatperioden.

Eskilstuna har styrts av Socialdemokraterna sedan den allmänna rösträtten infördes för snart 100 år sedan. De senaste åren tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Men när en S-ledamot hoppade av och blev politisk vilde i december förra året förlorade den röd-gröna kommunledningen sin majoritet i kommunfullmäktige. Då valde Socialdemokraterna till mångas förvåning att i stället vända sig till Moderaterna, sedan kom även Centerpartiet med i styret.

– Vi kunde skapa en robust majoritet, säger Jimmy Jansson (S) kommunalråd i Eskilstuna.

Oppositionen kritisk

– Vi är förtroendevalda för att föra Eskilstuna framåt, då kan vi inte stå och kasta sand på varandra i sandlådan, säger kommunalrådskollegan Jari Puustinen, (M).

– I det nya styret är utgångspunkten, vad vi vill med Eskilstuna medan det i de tidigare förhandlingarna mer handlade om varje parti ville ha och kanske vad Socialdemokraterna inte skulle ha, säger Jimmy Jansson.

Men i oppositionskorridoren är entusiasmen inte lika hög.

– Det är en sorg för Eskilstuna. Politiken är inte visionär, den andas inte mycket kring jämställdhet, folkhälsa och miljö, säger Maria Chergui (V), som tidigare var kommunalråd men nu är  gruppledare för sitt parti.

– I värsta fall leder det till politikerförakt om väljarna uppfattar det som om de här partierna styr oavsett vad man röstar på. Jag hoppas att det här är en tillfällig lösning, säger Niklas Frykman gruppledare för Folkpartiet.

För Sverigedemokraterna har samarbetet mellan S och M inneburit att de nu blivit största oppositionsparti.

– Nu blir det extra tydligt att det bara  är vi som står för oppositionspolitiken, säger Kim Fredriksson (SD) som blivit oppositionsråd.

Möjligt i rikspolitiken

Det har blivit allt vanligare att partierna samarbetar över blockgränsen. Efter valet 2010 fanns blocköverskridande kommunledningar i 40 av landets 290 kommuner. I dag är siffran 100, alltså blocköverskridande styre i mer än var tredje kommun.

Men i riksdagen är blockpolitiken i stället mer tydligt än på många år. Enligt decemberöverenskommelsen ska den råda till åtminstone 2022.

Kommunledningen i Eskilstuna tror att det skulle kunna vara möjligt att komma överens också i rikspolitiken.

– Jag är övertygad om att om Löfven och Kinberg Batra sätter sig och diskuterar så skulle man kunna komma fram till kompromisser. På så sätt skulle alla kunna få mer genomslag för sin politik än i dag, när egentligen ingen är nöjd, säger Jimmy Jansson (S).

– När världen befinner sig i svårt läge så bör man nog sätta Sverige främst och titta på hur vi oss vidare. Det gjorde man i Tyskland, så kanske här också säger Jari Puustinen (M).

Källa: SVT/Sveriges kommuner och landsting

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.