Stefan Löfven ryter till mot oppositionen – och Anna Kinberg Batra skickar tillbaka Löfvens budskap till honom. Foto: TT

Löfven har tröttnat på oppositionen: Duger inte

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) har tröttnat på hur oppositionen utnyttjar sitt övertag i riksdagen för att bakbinda regeringen med så kallade tillkännagivanden.

– Det duger inte att bara hålla på med spelet i rikspolitiken, säger han till Dagens Nyheter.

Med fyra månader kvar av riksdagsåret har den rödgröna regeringen redan åkt på rekordmånga tillkännagivanden: uppmaningar från riksdagens majoritet som regeringen väntas följa, även om de inte är rättsligt bindande.

– Antingen sätter vi oss i var sitt hörn eller så sätter vi oss ihop och försöker göra någonting. Sverige kan ju inte leva på tillkännagivanden i fyra år, det är inte det som driver oss framåt, säger Stefan Löfven.

”Nonchalant syn på Sveriges riksdag”

Sverige är för litet för stora och ihärdiga politiska konflikter, anser statsministern, och bjuder in oppositionen till att vara med och forma besluten.

Men Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra tackar nej.

– Jag tycker att det vittnar om en nonchalant syn på Sveriges riksdag och jag skickar tillbaka Stefan Löfvens budskap till honom, säger hon till DN.

– Jag ser inte varför det skulle vara aktuellt att lägga sämre förslag och utgöra stödparti till en svag regering, säger Kinberg Batra.

Fakta: Tillkännagivanden

Ett tillkännagivande är beslut där riksdagen meddelar regeringen sin åsikt.

I ett sådant kan riksdagen exempelvis uttala den anser att en viss fråga bör utredas eller att regeringen bör komma med ett förslag.

Källa: Sveriges riksdag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.