Det våras för pollensäsongen mitt i coronapandemin Foto: Mats Schagerström/TT

Pollensäsongen håller i sig: ”Nu väntar gräs”

Uppdaterad
Publicerad

Nysningar, kliande ögon och rinnande näsor. Pollensäsongen är i full gång – och även om björken nått sin topp är faran långt ifrån över.
-Nu väntar gräs och gråbo, säger Åslög Dahl, på pollenlaboratoriet på Göteborgs universitet.
Hon berättar också om symptomskillnaderna mellan allergi och corona.

I de västra delarna av Sverige börjar den för många så förrädiska björkpollen att klinga av. Men i Stockholm och östra Sverige är halterna fortsatt relativt höga.

 - I Stockholmstrakten är björk fortfarande värst, men peaken har nog passerats, säger Åslög Dahl till TT.

”Tvätta håret”

 - Då väntar i stället gräspollen. Det kommer pågå hela sommaren. Mitt tips till allergiker är att ta sin medicin och följa prognoserna. Sedan ska man inte träna utomhus när det är höga halter, eftersom man andas in pollen då.

Dahl har ytterligare ett tips som kan lätta allergibesvären, något som många nog inte tänker på.

 - Man ska tänka på att tvätta håret ofta, eftersom pollen finns i håret och lätt kan hamna på huvudkudden i sängen, säger hon.

Skillnader mot corona

Allergisymptomen kan på vissa sätt likna de som coronaviruset för med sig. Men, påpekar Åslög Dahl, det finns också skillnader.

 - Det är mycket sällsynt med feber när man har allergi, och som jag förstått det är det ett vanligt symptom vid corona eller covid-19. De vanliga allergibesvären är rinnande snuva, och en kliande känsla i ögon, mun och svalg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer