Populära viner innehåller bekämpningsmedel

Publicerad

Fyra av Systembolagets tio mest säljande boxviner innehåller rester av bekämpningsmedel, avslöjar TV4:s Kalla fakta.

EU:s regler ger vintillverkarna rätt att använda ett 60-tal tillsatser och smakämnen i vin utan att informera konsumenterna om saken. Det är ett undantag från märkningsreglerna för andra livsmedel och inte ett system som de stora vinproducerande länderna i EU vill ändra på. Förslag till lagändring har under de senaste 15 åren röstats ned i EU-parlamentet där vinlobbyn satsar mycket.

Tillverkarna vill få vinet att smaka mer av till exempel svarta vinbär eller choklad. Enligt Kalla fakta kan var tredje dold tillsats eller ämne orsaka allergi- eller överkänslighetsreaktioner.

Misstänkt cancerogent

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) testade på redaktionens uppdrag tio av förra årets mest sålda boxviner på Systembolaget. Fyra av dem hade rester av bekämpningsmedel (pesticider).

Gränsvärden för bekämpningsmedel i vin finns inte. Men jämfört med godkänd dos i dricksvatten låg vinvärdet som mest 55 gånger högre.

– Då hade det fått beteckningen otjänligt, säger forskningsledare Jenny Kreuger på SLU till Kalla fakta.

Les Fumées Blanches innehöll bekämpningsmedlet thiophanate-methyl som misstänks vara cancerogent och kunna påverka fortplantningsförmågan. Dosen i det vita vinet var 24 gånger större än gränsvärdet för dricksvatten.

Testas inte

Forskare på universitetssjukhuset i Lund misstänker att tillsatser eller pesticider kan ge symptom som andningsbesvär, snuva, nysningar, huvudvärk, illamående och magbesvär. De kan inte utesluta att det är tillsatserna som orsaker baksmälla, inte främst alkoholen.

Ulf Sjödin, sortimentschef på Systembolaget, påpekar att sex av de tio testade boxvinerna inte hade spår av pesticider.

– Det är trots allt en jordbruksindustri, säger han i programmet.

Varken Systembolaget eller Livsmedelsverket testar regelbundet om det finns spår av bekämpningsmedel i vin.

De undersökta boxvinerna

Fyra innehöll spår av bekämpningsmedel (pesticider):

  • SomeZin Zinfandel
  • Il Conte Primitivo Negro
  • J P Chenet Cabernet-Syrah
  • Les Fumées Blanches

Sex klarade sig utan anmärkning:

  • Zumbali Chenin Blanc
  • Umbala Red Box
  • Foot of Africa Chenin
  • Castelforte Appassimento
  • Tre apor
  • Chapel Hill Riesling Sauvignon Blanc

Källa: Kalla fakta i TV4

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.