Att hemleveranserna har ökat kraftigt under de senaste veckorna beror med stor sannolikhet på utbrottet av coronaviruset, skriver Postnord i ett pressmeddelande. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Postnord: ”Coronakrisen kommer förändra vårt beteende helt”

Publicerad

Samtidigt som detaljhandeln och mataffärer vittnar om färre besökare, har antalet hemleveranser ökat med 50 procent. Vissa dagar med 70 procent, skriver Postnord i ett pressmeddelande.
– Det stora lyftet kom när vi gick in i coronakrisen och när Folkhälsomyndigheten började strama åt, säger Peter Hesslin, chef för e-handel och logistik på Postnord.

För Postnord råder det inga tvivel om att coronakrisen kommer leda till stora förändringar i hur den svenska befolkningen kommer att leva.

– Det här kommer förändra vårt beteende helt på många sätt. Vi vänjer oss vid hur enkelt och bekvämt det är att beställa hem något än att ge sig ut och köpa det, säger Peter Hesslin.

Förändringen är här

Postnord har sett en 50-procentig ökning på hemleveranser, vissa dagar har det varit uppemot 70 procent. Och även om Peter Hesslin menar att det inte är först om några dagar de kan djupdyka i detaljerna kring vad för trender de ser, så menar han att förändringen redan här.

– Butikerna kommer få färre besökare men det här kommer öka e-handeln så att det blir en vanesak, förutspår Peter Hesslin.

Enligt Postnord så beställer människor i USA och England tre gånger så mycket mer än vad svenskar gör. I Kina är det upp till åtta gånger så mycket mer.

– Jag förutsätter att vi kommer komma upp i nivåer som USA och England, sen är frågan hur lång tid det kommer ta, men vi kommer definitivt att ta ett stort steg under den här perioden, säger Per Hesslin.

”Lärt oss genom åren”

På frågan om Postnord kommer klara det ökade trycket säger Peter Hesslin att de har full kontroll över läget.

– Jag är absolut inte rädd för att vi inte kommer klara av det. Vi har haft tider där vi stått väldigt mycket i rampljuset över de utmaningar vi har haft, men vi har lärt oss mycket genom åren, säger Per Hesslin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.