Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Antalet konkurser ökar kraftigt

Antalet konkurser ökar kraftigt ”Det är bara början”

Uppdaterad
Publicerad

Konkurserna inom hotell- och restaurangbranschen ökade i mars med 123 procent, jämfört med samma period ett år tidigare. Det visar färska siffror från kreditinformationsföretaget UC.

I en annan hårt drabbad bransch, transportsektorn, ökade konkurserna med 105 procent i mars. För alla branscher har konkurserna hittills i år ökat med 9 procent.

– Det är oväntat att det kommer så fort tycker jag. Det brukar ta tid innan konkurser kommer men här är det smack på i restaurangerna, det händer med en gång. Det är oroväckande, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Fem bolag i rekonstruktion varje dag

Även antalet rekonstruktioner ökar kraftigt. Rekonstruktioner genomförs när företag inte kan betala sin räkningar men där långivarna är beredda att förhandla om skulderna.

Förra året hamnade ett bolag var tredje dag i rekonstruktion, nu drabbar det fem företag varje dag.

En bransch som klarat sig bättre än tidigare är detaljhandeln, där konkurserna istället minskade med 17 procent jämfört med samma tid förra året. Små livsmedelsbutiker har gynnats särskilt.

”Kommer att accelerera”

Framöver väntas många fler branscher få det tufft, enligt UC. Delar av industrin står helt still och åkerier väntas får det svårt när efterfrågan faller.

-Det är bara början. Den första krisen började komma runt den 20 mars och framåt. Den här utvecklingen kommer att accelerera nu, säger Richard Damberg.

Det här innebär konkurstermerna

Visa

Vad är en konkurs?

– Det är när ett företag hamnat obestånd och inte kan betala av sina skulder till fodringsägarna och att man därför inte ser någon chans för företaget att överleva, säger Richard Damberg, ekonom på kreditupplysningsföretaget UC.

Då får företaget en konkursförvaltare som ser till vilka skulder och tillgångar företaget har för att sedan avveckla företaget så att så många fordringsägare kan få betalt som möjligt för sina skulder. Att en klädkedja går i konkurs behöver därför inte innebära att butiken i fråga försvinner för alltid. Om ett annat företag köper upp butikerna kan det hända att det fortsätter att finnas. Men det är olika från fall till fall,

Vad är en företagsrekonstruktion?

– Det är när ett företag hamnat i obestånd men att man tror att man på sikt kommer kunna reda upp det. Det kan vara något stort som hänt vid ett tillfälle som gjort att bolaget hamnat i trångmål, som exempelvis att en stor kund gått i konkurs vilket gjort att man snabbt förlorat tillgångar, säger Richard Damberg.

Företaget får då en rekonstruktör tilldelats som ser över företagets tillgångar. När det gäller exempelvis klädbutiker beror det från fall till fall om butikerna hålls öppna eller om de stängs under rekonstruktionen.

– Viktigt att komma ihåg är att ett företag mycket väl kan försättas i konkurs efter att rekonstruktionen är avslutad. Eller så lyckas man reda ut ekonomin, säger Richard Damberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet