Hotellarbetaren Hanna Welander är tillfälligt anställd vid Apoteas lager i Morgongåva. Se vad hon tycker om det i klippet. Foto: Magnus Hellström/SVT

Hotellanställda får tillfälligt jobb på Apoteas lager

Uppdaterad
Publicerad

Coronakrisen har slagit extra hårt mot hotellbranschen, som hittills varslat flest anställda. För näthandeln går det i motsatt riktning, och på Apotea i Morgongåva lånar man nu in tillfällig personal från andra branscher för att klara trycket.
– Det är en fantastisk lösning, säger hotellanställda Hanna Welander som fått tillfälligt jobb på Apotea.

I spåren av coronakrisen passar olika arbetsgivare på att byta personal med varandra. På Apoteas lager i Morgongåva i Heby kommun har man lånat ett 40-tal personal från andra branscher.

En av dem är Hanna Welander, som egentligen jobbar på ett hotell i Sala.

– Det är en fantastisk lösning. Både för oss som är här som nu har något att sysselsätta oss med, för vår chef som inte behöver säga upp oss, och för Apotea som tillfälligt behöver mer personal, säger hon.

Flest varslade inom hotell- och restaurang

Under mars månad varslades drygt 36 000 personer om uppsägning i landet, enligt Arbetsförmedlingen. Värst är det i hotell- och restaurangbranschen, som står för 40 procent av varslen.

På Apotea har man tagit emot anställda från flera arbetsgivare i Uppsala inom det området, bland annat Arenahotellet, Hotell centralstation och IFU Arena.

Hotell- och restaurangfacket har dessutom tagit fram ett avtal som gör det möjligt för en större hotellkedja att ge personal tjänstledigt för att jobba på lagret i Morgongåva.

Personalutlån ”win-win”

– Vår uppgång har ju sammanfallit med att andra branscher haft det superknepigt. Vi har då kontaktat dem och sagt att vi kan snabbt få in personal, och då kan de snabbt bli av med personal. När det sedan vänder kan de få tillbaka sin personal – det blir win-win för båda parter, säger Pär Svärdson, Apoteas vd.

Se mer om vad hotell-allt-i-allon Hanna Welander tycker om att jobba på ett lager i klippet ovan.

SAS-anställda skolas om vid Sophiahemmet högskola i Stockholm för att kunna avlasta trycket på sjukvården.

Krokoms kommun i Jämtland anställer varslad hotellpersonal.

Hotellpersonal i Trelleborg i Skåne jobbar på Ica Maxi.

Lastbilstillverkaren Scania skickar produktions- och logistikpersonal till medicinteknikbolaget Getinge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet