Johanna Adami, rektor vid Sophiahemmet Högskola, berättar om vad utbildningen för kabinpersonal innebär. Foto: Henrik MontgomeryTT/Ibraheem Alsalman/SVT

Kabinpersonal ska avlasta vården under coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Ett hundratal av de anställda som i veckan permitterades från SAS kan nu komma att erbjudas vårdutbildning vid Sophiahemmet Högskola i Stockholm. Satsningen ska avlasta sjukvården med anledning av coronaviruset.

Flygbolaget SAS meddelade i veckan att 10 000 anställda permitteras, men nu kan många av de anställda komma att erbjudas vårdutbildning. Erbjudandet kommer från utbildningsföretaget Novare och Sophiahemmet Högskola för att avlasta trycket på sjukvården.

– Det gick väldigt snabbt för mig och mina kollegor att fatta beslut om att anordna den här utbildningen, eftersom vi direkt ser att det här är ett avgörande bidrag för att hindra coronasmittan och avlasta hälso- och sjukvården, säger Johanna Adami, rektor vid Sophiahemmet Högskola.

Vårdutbildning i tre dagar

1 100 personer har fått erbjudandet och drygt 200 personer har hittills anmält sitt intresse. Om ett par veckor körs en testomgång med 30 personer. Utbildningen är på totalt tre dagar.

– Kabinpersonalen har gedigen och grundläggande kunskap i hälso- och sjukvård, hygien och säkerhet. Så vi kommer nu att koppla på vår utbildning till det de redan har, säger Johanna Adami.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.