Foto: TT/SVT

Postnord pallade trycket – inga störningar efter black friday

Uppdaterad
Publicerad

Black friday-veckan är över och nu väntar många svenskar på postleveranser med årets reaköp. Men hur klarar Postnord det höga leveranstrycket?

– Vi ser inga direkta störningar så det känns väldigt förhoppningsfullt, säger Peter Hesslin, logistikchef på Postnord.

En av årets mest konsumtionstäta veckor har passerat. Färska siffror visar att Postnord hanterat över 955 000 paket under helgen. Det är en ökning med ungefär 6,5 procent jämfört med föregående år.

Den förväntade kulmen inträffade i fredags då elektronikhandlen lockade med extra låga priser. Under måndagen ska paketen börja levereras ut till kunderna.

– Det är flera månader av planering som ligger till grund för att vi ska klara den här perioden, säger Piotr Jagiello, chef på Postnords terminal i Järfälla.

Företaget har tagit in omkring 3 000 extraanställda inför black friday-veckan. Logistikchefen Peter Hesslin uppger att man kommer ligga kvar med extrabemanning till och med mellandagarna.

Utskällt företag

Postnord har under de senaste åren varit ett av Sveriges mest utskällda företag. Kritiken har bland annat handlat om försenade leveranser, paket som hamnar fel eller inte levereras alls.

I årets Förtroendebarometer hamnade man på bottenlistan. Bara 14 procent av de svarande uppgav att de hade ganska eller mycket stort förtroende för Postnord. 

Logistikchefen Peter Hesslin beskriver hur man i år förberett sig noggrant inför e-handelstopparna.

– Vi lär oss för varje år som går. Vi tittar på kundsynpunkter hela tiden för att vara nära både kunder och mottagare, säger han.

Majoriteten av paketen som inhandlades i fredags väntas levereras under tisdagen.

– Vi ser inga direkta störningar så det känns väldigt förhoppningsfullt, säger Peter Hesslin.

Kan påverka julhandeln

I år inföll black friday en vecka senare än föregående år vilket kan komma att påverka julhandeln.

– Väldigt många köper sina julklappar redan under den här reaperioden, säger Peter Hesslin.

Om man handlar julklappar online, hur lång leveranstid ska man räkna med?

– Det ska inte ta mer än ett par dagar.

Postnord uppger själva att den 16 december är sista dagen för att skicka julkort med julfrimärke, om man vill vara säker på att de kommer fram innan jul. För övriga paket och brev gäller den 19 december som sista datum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.