Postnords distributionschef Erika Ahlqvist Foto: SVT

Postnord om brevhögarna: Folk vet inte hur man skriver adresser

Uppdaterad
Publicerad

Postnord bekräftar för SVT att Årsta postkontor just nu har ”ovanligt många obeställbara försändelser”. Enligt Postnord beror de på att Årstaborna inte vet hur man skriver adresser eller hur man adressändrar.

Efter att SVT Nyheter intervjuat Postnords distributionschef Erika Ahlqvist om problemen med posthögar återkommer pressavdelningen via mail. De bekräftar att det finns ”problem” men att man beslutat att jobba ikapp under helgen.

Orsaken till de outdelade posthögarna är enligt Postnord att ”flyttarna i en storstad är många och i Årstas utdelningsområde finns det många boende som till exempel inte har vana av adressändring och flyttanmälan eller hur brev ska adresseras”.

LÄS MER: Här samlas posten som inte delas ut

Brister i rutiner

Men enligt Erika Ahlqvist kan orsaken också vara att enskilda postkontor inte följer de regler som Postnord har för försändelser med ofullständiga adresser.

– Det kan finnas enskilda arbetsplatser som kan ha brister i sina rutiner och hanteringar. Det är inte ok.

Men samtidigt har ni skurit ned ordentligt och gjort er av med många medarbetare. Hur har det påverkat kvalitén, har ni skurit för hårt?

– Postnord befinner sig i en otroligt spännande tid just nu. Vi har digitaliseringen som tar breven, man erbjuder e-handel. Vi flyttar till nya lokaler, det krävs andra typer av fordon och vi behöver också andra typer av kompetenser. Sådana förändringar ger en stor anspänning på hela vår organisation med många medarbetare som känner sig osäkra i vad de har för roll i den nya organisationen, säger Erika Ahlqvist.

LÄS MER: Postnord kan ha tappat bort miljontals brev

Pressade brevbärare

Fackförbundet Seko organiserar en stor del av brevbärarna. Johan Lindholm är ordförande för Seko Posten och han sitter som facklig representant i Postnords styrelse.

– Arbetssituationen har blivit mer pressad senaste åren, säger han och berättar bland annat hur den tid det tar för brevbärarna att göra sin brevrunda har ökat senaste åren.

– Man minskar bemanningen ordentligt på grund av minskade brevvolymer och automatisering. Det är klart det påverkar arbetssituationen för brevbärarna, säger han.

LÄS MER: Damberg ställer ultimatum till Postnord

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.