I sommar slutar Postnord tömma brevlådorna på söndagar. Foto: Emil Langvad/TT

I sommar slutar Postnord tömma brevlådor på söndagar: ”Ger besparingar på miljön”

Uppdaterad
Publicerad

Postnord slutar tömma brevlådor på söndagar. Det bekräftar presskommunikatör Julia Spector på Postnord för SVT Nyheter. Enligt Sverigechefen Annemarie Gardshol görs förändringen för att spara pengar – och av hänsyn till miljön.

Från och med den första juli senare i år kommer Postnord inte längre tömma brevlådorna med post på söndagar, vilket Dagens Nyheter var först med att rapportera om.

– Ja, det stämmer, säger Julia Spector, presskommunikatör på Postnord, till SVT Nyheter.

”Behöver mer flexibilitet”

Under förra året gick postföretaget back med 855 miljoner kronor.

– Vi behöver mer flexibilitet när det gäller postutdelningen, sa företagets vd Håkan Ericsson till SVT Nyheter i februari.

Tänker på miljön

SVT Nyheter har sökt Postnords Sverigechef Annemarie Gardshol. I ett pressmeddelande uppger hon att förändringen genomförs både för plånboken och miljöns skull. Under slutet av 2018 föll brevvolymerna med ungefär 13 procent per månad, enligt Postnord själva.

– En vanlig dag har vi ingen fysisk post att dela ut till en tredjedel av alla hushåll och om bara två år beräknar vi att vi endast har något att lägga i varannan låda. Det gör att intäkterna minskar snabbt men kostnaderna för att upprätthålla infrastrukturen är desamma. De enda intäkter vi har från brev är de som kommer från portot. Tyvärr är det en ekvation som blir allt svårare att få ihop, säger Annemarie Gardshol i pressmeddelandet.

”Besparingar på miljön”

Enligt regelverket har Postnord inget krav på sig att tömma brevlådor under söndagar, i stället ska det enligt Postnord ha gjorts ”som en extra service motiverad av den historiska mängden brev”.

– De förändringar vi nu gör av verksamheten är en anpassning till det faktum att alla vi som bor i Sverige inte längre skickar eller tar emot lika många brev som förut. Förändringarna av brevlådors tömningstider och att vi upphör med tömning av brevlådor på söndagar ger såväl en substantiell ekonomisk besparing som besparingar på miljön. Det är bara genom att göra förändringar och att hela tiden effektivisera vår verksamhet som vi kan framtidssäkra brevservicen i hela landet till en rimlig kostnad, avslutar Annemarie Gardshol.

Enligt svensk reglering är Postnord skyldiga att se till att brev delas ut och samlas in fem dagar i veckan i hela landet. Enligt 2018 års bokslut höll postföretaget det kravet med god marginal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.