På Postnords tullager i Örebro har personalen börjat samla ihop de försändelser som inte lösts ut av kunderna Foto: Jan Nylander/SVT, TT

Postnord tvingas sända tillbaka 400 000 paket

Uppdaterad
Publicerad

Postnord tvingas nu sända tillbaka 400 000 paket till Kina och andra länder utanför EU. Det är paket som inte hämtas ut av kunder sedan bolaget införde ett nytt regelverk den första mars i år.

På Postnords tullager i Örebro har personalen börjat samla ihop de försändelser som inte lösts ut av kunderna. De kommer att börja sändas tillbaka i slutet av april. Enligt bolaget uppskattning handlar det om runt 400 000 paket och brev, eller närmare hälften av alla paket som kommit in från första mars.

På frågan varför Postnord nu måste sända tillbaka varorna till framför allt Kina svarar kommunikationsdirektör Thomas Backteman:

– Vi är en del i en internationell överenskommelse som säger att om man får en vara  som kommer från ett annat land  och som inte hämtas ut så ska den skicka tillbaka till det landet, säger han.

Få paket hämtas ut

Postnord har dock fått respit från kravet att alla försändelser måste sändas tillbaka med samma transportsätt, det vill säga flyg, och cirka 80 procent kommer nu att fraktas med båt till sina ursprungsdestinationer.

– Vi är glada för det, för den minskar i alla fall miljöpåverkan något av att skicka tillbaka alla varorna. Idealet är förstås att man inte beställer varor som man inte hämtar ut. Det måste vara den grundläggande förutsättningen, säger Thomas Backteman.

Anledningen till att så många låtit sina paket stanna kvar på Postnord är också förklaringen till varför internethandeln exploderade förra året med framför allt varor från Kina. Det är extremt billiga varor.

Det har gått att köpa hårsnoddar, mobiltelefonskal och andra produkter som med frakt kostat några tior att få hem till sig. Det gjorde att som mest kom det 160 000 paket varje dag till Postnords terminal utanför Arlanda före jul. Men få av kunderna betalade in den svenska momsen.

Det fick finansminister Magdalena Andersson (S) att gå i taket. I januari krävde hon att Tullverket skulle presentera en handlingsplan för att se till att staten fick in sina pengar. Enligt myndighetens egna beräkningar handlade det om minst en halv miljard kronor årligen.

Krav från Tullverket

Tullverket krävde därför att Postnord skulle presentera en handlingsplan senast den första mars. Men i stället för en handlingsplan sjösattes ett system samma dag där bolaget tog ut en avgift på 75 kronor för att se till att momsen betalades in.

Det är denna avgift som gjort att många som har beställt varor i början av februari, och som då inte hade en aning om avgiften, helt enkelt struntat i att hämta ut sina paket när de dök upp efter första mars – och då med ett påslag från Postnord på 75 kronor.

– Vi hade önskat att vi haft en längre tid för det här systemet att träda i kraft, säger Postens kommunikationsdirektör Thomas Backteman.

– Det hade varit bättre för oss och det hade varit bättre för mottagarna, som hade kunnat förbereda sig för att systemet kommer. Det hade sannolikt varit bättre för statskassan att få ett mer ordnat ikraftträdande, eftersom vi nu tvingas skicka tillbaka väldigt många försändelser.

Vill ha bättre lösning

Postnords nya avgifter har också haft effekter på handeln som minskat kraftigt. Förra veckan kom det i genomsnitt 17 000 försändelser varje dag från länder utanför EU, men Thomas Backteman tror dock på en förbättring på sikt.  

– Jag tror att vi kommer att se en fortsatt ökning generellt sett av e-handeln, även e-handeln med Kina, säger han.

För det system som bolaget nu byggt upp hoppas han delvis ska ersättas med en annan lösning där kunderna kan betala in den svenska momsen direkt vid köpet.

– Vi är ganska hoppfulla att vi ska hitta den lösningen inom en inte alltför avlägsen framtid med någon av de stora e-handelsplattformarna, säger Thomas Backteman. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.