Potatisen viktigast på midsommarbordet

Uppdaterad
Publicerad

Färskpotatisen är det allra viktigaste på svenskarnas midsommarbord, enligt en undersökning som Ica har låtit göra.

På andra plats kommer numera varken sillen eller brännvinet, utan jordgubbarna, om man får tro de 1.800 som deltagit i undersökningen.

Favorit

97,6 procent av de tillfrågade svarar att färskpotatis ska finnas på bordet när midsommaren firas, och nästan lika många, 93,7 procent, vill inte avstå från jordgubbarna.

Sill eller strömming, eller eventuellt ansjovis, vill 92,4 procent ha och till sillen vill de flesta (88 procent) ha gräddfil.

Nästan hälften är så förtjusta i midsommarjordgubbarna att de svarar att de skulle köpa dem oavsett pris.

Mot den bakgrunden är det kanske lite överraskande att uppemot hälften medger att de någon gång har glömt att köpa just gräddfil, och var tredje har någon gång glömt att skaffa jordgubbar.

Bara drygt två procent har någon gång glömt att köpa nubbe.

Kanske avspeglar det snarast hur viktiga jordgubbarna och gräddfilen är: har man glömt dem går det inte bara att strunta i det och fira ändå. Därför minns man att man glömt.

Tradition

Midsommar är i hög grad traditionens högtid. Sju av tio avvisar tanken på att experimentera med t.ex. mer vegetariskt eller mer ekologiskt odlat.

Det avspeglar sig även när det gäller dryckesvalet. Vi svenskar gick under andra halvan av 1900-talet från ett öl- och snapsdrickande folk till ett mer vindrickande. Men på midsommarafton verkar den förändringen nära nog bortglömd.

Öl är den i särklass vanligaste drycken för de svarande, närmast följd av – vatten.

Nubben kommer trea och vinet först på fjärde plats.

Torbjörn Jacobsson

Om undersökningen

Ica:s undersökning är en webbenkät och ger ingen vetenskaplig bild av hela det svenska folkets midsommarvanor.

Sammanlagt 1.846 personer har svarat på enkäten, som genomfördes den 11 till 16 juni.

Källa: Ica

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.