Prästen Yohanna Seaton välkomnar en lagändring om skolavslutningar i kyrkan. Foto: SVT

Präst: Skönt att slippa bita sig i tungan

Publicerad

Uppenbarelsekyrkan i Hägersten har en lång tradition av att ha skolavslutningar före sommarlovet och adventsfirande vid jul. Den nya lagen välkomnas av prästen Yohanna Seaton. Hon har hittills inte fått nämna Gud och Jesus i mötet med barnen.

Yohanna Seaton berättar att hon har en nära dialog med rektorerna till elever som kommer till kyrkan, men i bland kan det kännas lite märkligt.

– Det är framförallt adventsfirandet som blir besvärligt eftersom julen handlar så mycket om Jesus födelse, åtminstone här i kyrkan. Och det vet ju barnen när de kommer hit, säger Yohanna Seaton.

Men hon har hittat ett sätt att komma runt problemet.

– Jag brukar helt enkelt fråga barnen vad sångerna man sjunger handlar om och barnen kan ju det här, de kan jättemycket.

Så barnen talar om Gud och Jesus och vad som händer under julen – men inte du?

– Precis, och det kan bli lite roligt. Barnen och lärarna faktiskt brukar börja skratta.

”Det blir lättare”

Samtidigt finns en stor förståelse för problematiken. Föräldrar till barn med annan trosuppfattning har hört av sig. De har ogillat klockringningen och känt oro för att barnen ska delta i något de kan uppfatta som obehagligt.

– Jag förstår att det blir svårt för vissa barn som upplever att de inte får följa med, och det är jättesynd.

Hur hanterar du det?

– Om föräldrar ringer berättar jag vad som kommer att ingå och ofta hjälper det.

Nu ändras lagen. Hur kommer det påverka ditt jobb?

– Det blir lite lättare så klart, men jag tror att dialogen mellan kyrkan och skolan kommer vara lika viktig. Det är den dialogen som är grunden för att det ska bli bra.

Men vad är det som kommer att bli lättare?

– Att slippa bita sig i tungan om man råkar säga Gud, avslutar Yohanna Seaton präst i Svenska kyrkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.