Prästskrud i nya figurer

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år är det 50 år sedan det blev tillåtet för kvinnor att bli präster i Svenska kyrkan. Antalet kvinnliga präster ökar stadigt och ett område där det börjar märkas är kläderna. Nu kommer det kläder för en ny generation kvinnliga präster.

Ewa, Maria och Elin är präster i Svenska kyrkan. Den klädsel de oftast använder till vardags i tjänsten är frimärksskjortan. Frimärket är den lilla vita rektangeln i kragen, den som gör att vi känner igen en präst. Hittills har det varit svårt att få tag i prästskjortor som är anpassade just för kvinnor. Men nu börjar det komma prästkläder i modern design, med markerad byst och insvängd midja.

-När jag provade min allra första prästskjorta insåg jag att den var gjord för en liten man. Ingen hade tagit hänsyn till min kropp som kvinna. Och det här beror på att normen inom kyrkan har varit som i resten av samhället: en man, medelklass, heterosexuell och vit, säger Ewa Lindqvist Hotz som är präst i Svenska kyrkan sedan åtta år tillbaka.

Ny kollektion för kvinnor

Av en slump träffade Ewa kläddesignern Maria Sjödin och det var så idén föddes, att designa kläder för kvinnliga präster. Nu finns kollektionen ”Casual priest”. Än så länge sys den upp på beställning i Maria Sjödins ateljé, men eftersom ryktet om den spridit sig och kunderna blir alltf ler, så kommer produktionen nu att läggas ut på fabrik.

-Att jobba med design av prästkläder är speciellt. Det blir någonting mer än bara en snygg tröja. Det finns ett annat djup. Jag har möjlighet att bidra till att de här tjejerna får en styrka i att vara mer sig själva, att vara kvinna i sin roll som präst, säger designern Maria Sjödin, som annars mest gör festkläder.

De första kvinnorna prästvigdes 1960 och sedan dess har antalet ökat stadigt. I år är det uppåt 1.500 kvinnor som jobbar som präster i svenska kyrkan. Det betyder att nästan fyra av tio präster är kvinnor och fler lär det bli. På prästutbildningarna är det nämligen kvinnorna som dominerar idag.

”Kroppen är vacker”

-Tidigare generationers kvinnor i kyrkan har fått kompromissa mer. Nu har vi funnits i yrket i 50 år. Det vore ju konstigt om inte det satte avtryck också i vår klädedräkt, säger Ewa Lindqvist Hotz. Kroppen är ju oerhört vacker. Den är inte bara en behållare för vår person, utan vi är våra kroppar. Och det är något stort. Därför är det här med kläderna faktiskt betydelsefullt.

Nike Nylander

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.