Pregabalinmissbruk oroar tullen

Uppdaterad
Publicerad

Beslagen av den narkotiska substansen pregabalin har ökat kraftigt de senaste åren. Tullen oroas av att det är många unga som missbrukar substansen.
– Det har inte samma fulstämpel som till exempel heroin eller amfetamin, säger Jonas Karlsson, sakkunnig Tullverket.

Pregabalin är en substans som finns i läkemedel som tas av många i Sverige. Bland annat i medicinen Lyrica som används för att behandla epilepsi och ångest. Men att det kan även ge en euforisk effekt har gjort det populärt att missbruka och tullens beslag ökar kraftigt. 

Över 170 kilo beslagtaget i år

Enligt Tullverket så har det gått från några hundra tabletter i beslag på ett år för fem år sedan till 38.000 tabletter hittills i år. Mycket hittas också i pulverform.

– I fjol tog vi 150 kilo och hittills i år är det drygt 170 kilo. Pregabalin används normalt inte i pulverform så här är det illegal tillverkning av tabletter som föreligger, säger Jonas Karlsson, sakkunnig vid Tullverket.

Hittills i år har Tullverket beslagtagit drygt 38.000 tabletter Pregabalin. Foto: Foto: Tullverket

Förra året narkotikaklassades substansen vilket gett Tullverket nya möjligheter att komma åt missbruket. Bland annat kunde myndigheten inte tidigare stoppa pregabalin som kom illegalt från andra EU-länder vilket är möjligt nu. 

”Man dör likaväl av det här som av andra preparat”

Enligt Tullverket är det framförallt många unga som missbrukar substansen.

– Många tänker att det inte kan vara så farligt eftersom det är ett läkemedel. Den naiva tron har många unga, men man dör lika väl av det här som av andra preparat, säger Jonas Karlsson, sakkunnig Tullverket.

Enligt statistik från Rättsmedicinalverket rapporterades 4 direkta dödsfall 2017 på grund av förgiftning med pregabalin och i ytterligare 67 dödsfall hade den döde substansen i kroppen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer