Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsminister Magdalena Andersson (S) håller pressträff med justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) och integrationsminister Anders Ygeman (S). SVT Nyheter sänder direkt. Foto: Paul Wennerholm/TT

Regeringen presenterar åtgärder mot segregation

Uppdaterad
Publicerad

– Vi kommer att behöva göra upp med tidigare sanningar och ta tuffa beslut. Det sa statsminister Magdalena Andersson som nu vill se flera åtgärder efter påskhelgens våldsamma upplopp. Regeringen ska bland annat utreda hur man kan hindra att fler barn hamnar i kriminalitet.

Dagens pressträff med regeringen var ett direkt svar på påskhelgens våldsamma upplopp.

– Det vi såg var inga politiska protester. Svensk blåljuspersonal utsattes för attacker med stenar och molotovcocktails. Det var inga politiska handlingar, det var kriminella handlingar. Ett angrepp på den demokrati som många faktiskt flytt till, sa Magdalena Andersson bland annat.

– För att lyckas trycka tillbaka våldet är det avgörande att vi förhindrar barn och unga att dras in i kriminalitet.

Ungdomskriminalitetsnämnder

Även integrations- och migrationsminister Anders Ygeman var med på pressträffen och berättade att regeringen nu tillsätter en utredning för att titta på om man kan införa så kallade ungdomskriminalitetsnämnder efter dansk modell även i Sverige.

– Vi ska inte ha några parallellsamhällen i Sverige, säger integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S).

Regeringen tänker dessutom tillsätta en utredning om att både barn och vårdnadshavare ska ta emot stöd även om vårdnadshavare motsätter sig det. Det kan handla om att socialnämnder kan besluta om tvingande föräldrastödsprogram.

– En möjlighet som redan finns i Danmark och Norge, säger integrationsminister Anders Ygeman (S).

Vistelseförbud för icke dömda

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson presenterade å sin sida förslag på hur man skulle kunna ge polisen utökad möjlighet till elektronisk avlyssning.

Regeringen vill också göra det lättare för myndigheter att lämna information till varandra.

Morgan Johansson aviserade även en utredning kring vistelseförbud för personer som inte är dömda för något brott.

– Det här är ett effektivt sätt för att slå sönder de här gängen, säger Morgan Johansson och hänvisar till att detta är en lag som redan finns i Danmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer