Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör några av politikernas förslag för att bemöta den typen av upplopp som förekommit under påskhelgen. Foto: SVT

Efter helgens upplopp – så vill partierna stoppa våldet

Uppdaterad
Publicerad

Högerextreme Rasmus Paudans manifestationer under påskhelgen slutade i kravaller där polisen blev måltavla. Här är verktygen som M, SD, V och S vill ge polisen.

I tisdagens Aktuellt möttes Elisabeth Svantesson (M), vice partiledare, Tobias Andersson (SD), rättspolitisk talesperson, Linda Snecker (V), rättspolitisk talesperson, och justitieminister Morgan Johansson (S) i debatt kring helgens upplopp.

Bland annat diskuterades vilka verktyg polisen behöver för att kunna bemöta den här typen av situationer.

Fler poliser och utegångsförbud

Moderaterna vill se fler poliser.

– De var för få – det är helt uppenbart. Polisen behöver också bättre verktyg. I helgen hade de kunnat använda vattenkanoner. De var väldigt hjälplösa i den här situationen, säger Elisabeth Svantesson.

Sverigedemokraterna vill se till att de skyldiga fängslas och straffas, men också ge polisen möjlighet att införa undantagstillstånd.

– Helt enkelt utlysa utegångsförbud i de här områdena, kliva in, etablera dominans och kuva den här typen av upplopp, säger Tobias Andersson.

Under torsdagen presenterade partiet också ett 30-punktsprogram med åtgärder.

Brottsbekämpande och brottsförebyggande

Vänsterpartiet vill framför allt skapa trygghet i utsatta områden.

– Den stora frågan för alla politiker måste vara hur ser vi till att trygga de utsatta områdena. Hur ser vi till att yttrandefriheten kan värnas samtidigt som trygghet är polisens högsta prioritet, säger Linda Snecker.

Socialdemokraterna trycker både på det brottsbekämpande och brottsförebyggande.

– Problemet är, att för varje kille vi tar står en som är beredd att fylla platsen. Då måste man gå in med skola, socialtjänst, fritidsverksamhet – de brottsförebyggande åtgärderna – i tid och se till att vi har en stark generell välfärd i botten, säger Morgan Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.