SD-förslag: Dra tillbaka uppehållstillstånd för hela familjer vid grov brottslighet

Uppdaterad
Publicerad

Efter påskhelgens kravaller släpper Sverigedemokraterna ett antal förslag på hur samhället bör svara. I det 30-punktsprogram som partiet presenterar i dag finns flera åtgärder som inte lyfts tidigare av partiet. Bland annat anser SD att hela familjers uppehållstillstånd ska kunna dras in om en individ ägnar sig åt tillräckligt allvarlig brottslighet samt att en så kallad ”asocial livsstil” ska kunna utgöra grund för utvisning.

Utrusta polis med vattenkanoner, utöka kameraövervakningen i problemområden och förbjud muslimska skolor. Det var några av de förslag i det 30-punktsprogram som Sverigedemokraterna i dag presenterade samtidigt som Jimmie Åkesson besökte Skäggetorp i Linköping. Ett av de områden som drabbades av upplopp under påskhelgen.

Bland förslagen som presenteras finns till exempel ett antal nya verktyg till polisen listade. Konkret handlar det om inköp och användande av vattenkanoner och gummikulor samt utökad användning av tårgas.

Våldsamma upplopp i Sverige

Dra in uppehållstillstånd

Flera av förslagen har tidigare synts i debatten men ett antal är nya.

Det handlar bland annat om att SD anser att de tillfällen där polis har rätt att använda vapen bör utökas samt att partiet anser att det vid tillräckligt allvarlig brottslighet bör gå att återkalla en hel familjs uppehållstillstånd.

”Asocial livsstil”

Ytterligare ett nytt förslag är att man anser att även så kallad ”asocialitet” bör vara en grund för utvisning.

En person ska alltså inte behöva lagföras för brott för att kunna utvisas utan SD menar att det kan vara skäl nog att en individ verkar i en kriminell miljö eller genom en ”asocial livsstil” uppvisar ”brister i sina förpliktelser gentemot det svenska samhället eller utgör en särskild risk eller belastning för Sverige.”

Vidare vill SD att barn och ungdomar som ägnar sig åt kriminalitet eller umgås i gängmiljö ska kunna förflyttas till så kallade statliga pliktskolor samt att muslimska skolor ska förbjudas.

Centerpartiet kritiskt

Centerpartiets migrationspolitiske talesperson Jonny Cato är kritisk till Sverigedemokraternas förslag:

– Det finns ett par förslag här som är avskyvärda i mitt perspektiv att se på saken. Det visar ju gång på gång och återigen att Sverigedemokraterna har en människosyn som ingen annan, säger han till SVT.

Även Liberalerna ställer sig kritiska till förlagen.

SVT Nyheter söker övriga riksdagspartier, Moderaterna och Vänsterpartiet har avböjt att kommentera.

Se hela sändningen på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet