Här är de misstänkta upploppsmännen

Uppdaterad
Publicerad

Våldsamma upplopp skakade en rad svenska städer under påskhelgen. Ett stort antal personer misstänks för brott – och hittills har 13 personer häktats. Det här vet vi om de misstänkta upploppsmännen.

Bilderna visar kaosartade scener med stenkastning och polisbilar som sätts i brand.

Påskhelgens våldsamma upplopp spred sig från Linköping till Norrköping, Stockholm, Örebro, Landskrona och Malmö. Över 100 poliser skadades under upploppen enligt interna rapporter till myndigheten.

Den utlösande faktorn var den högerextrema danska politikern Rasmus Paludan och hans koranbränningar – men polisen menar att våldet riktades direkt mot poliserna på plats.

Ett 40-tal personer greps efter upploppen i de olika städerna. Nu har flera personer häktats misstänkta för att bland annat ha kastat sten mot polisen. En person har hittills åtalats.

Det här vet vi om de misstänkta upploppsmakarna.

Örebro

Man, 25 år

Sedan tidigare dömd för bland annat hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Dessutom åtalades han för sabotage mot blåljusverksamhet i december förra året. Enligt åtalet ska han ha placerat en väska märkt med ordet ”bomb” utanför en polisstation.

Nu häktas han misstänkt för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Man, 27 år

Dömdes för snart tio år sedan till ungdomstjänst för allmänfarlig vårdslöshet efter att ha satt eld på en båt. Han är också dömd för bland annat misshandel, ringa narkotikabrott och snatteri.

Mannen, som är medborgare i Irak, häktas misstänkt för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Man, 20 år

Mannen, som är medborgare i Syrien, är sedan tidigare ostraffad enligt offentliga dokument. Nu häktas han misstänkt för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Man, 22 år

Fick tidigare i år strafföreläggande för olovlig körning och brukande av falsk urkund efter att ha uppvisat ett förfalskat körkort vid en poliskontroll i Örebro.

Nu är mannen, som är medborgare i Syrien, häktad för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Man, 29 år

Mannen, som är medborgare i Syrien, är sedan tidigare ostraffad i Sverige. Nu är han häktad misstänkt för grovt sabotage mot blåljusverksamhet efter upploppet i Sveaparken i Örebro.

Man, 22 år

22-åringen är inte dömd för brott sedan tidigare. Mannen, som är medborgare i Somalia, är häktad för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Man, 20 år

Tidigare i år fick den 20-åriga mannen, som är medborgare i Irak, strafföreläggande för ringa narkotikabrott. Nu är han häktad för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Linköping

Man, 20 år

Dömdes till 20 timmars ungdomstjänst 2018 för bland annat snatteri och ringa narkotikabrott.

Han har tidigare omhändertagits enligt LVU, lagen om vård av unga, på grund av upprepade brottsmisstankar. Han ”behöver behandling för att bryta sin kriminella livsstil”, står det i förvaltningsrättens dom.

På onsdagen häktades han misstänkt för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Man, 21 år

Dömd för ringa stöld och våldsamt motstånd 2020. Detta efter att ha blivit påkommen när han tog en vara i en matbutik för att sedan knuffa butikskontrollanten. Straffet blev dagsböter.

Mannen häktas nu misstänkt för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Norrköping

Man, 28 år

Fick strafföreläggande 2017 för våldsamt motstånd i samband med att han hindrade “ordningsvakter i deras myndighetsutövning i samband med biljettkontroll”.´

Mannen, som är medborgare i Somalia, häktas misstänkt för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och våldsamt upplopp.

Man, 20 år

Tidigare ostraffad enligt de offentliga handlingar SVT har tagit del av.

Nu häktas mannen, som är medborgare i Syrien, misstänkt för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och våldsamt upplopp.

Man, 22 år

Det var först helgen efter upploppen i Navestad i Norrköping som 22-åringen greps. Mannen, som är medborgare i Irak, dömdes förra året för ringa narkotikabrott.

Han häktades, mot sitt nekande, på sannolika skäl misstänkt för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Stockholm

Man, 34 år

Mannen medger att han kastade ”ett fåtal stenar” under upploppet i Rinkeby på långfredagen, men nekar till brott. Han är ostraffad sedan tidigare.

34-åringen, som är medborgare i Tadzjikistan, är sedan i höstas efterlyst av polis eftersom han har ett avvisningsbeslut riktat mot sig.

Han blev den första som åtalats med anledning av påskhelgens upplopp. Han misstänks ha varit anstiftare eller anförare i en folksamling som haft som uppsåt att använda våld mot polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet