Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag får ju dra mitt vapen och rikta det mot folksamlingen. Jag är väldigt nära att skjuta och hör samtidigt att andra kollegor skjuter varningsskott utan minsta reaktion. Det här är väldigt svårt att återge i ord, men fruktansvärd situation. Foto: Pavel Koubek/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Polisen: Jag sitter själv i bussen när den slås sönder – jag är väldigt nära att skjuta

Uppdaterad
Publicerad

En dryg vecka har gått sedan påskhelgen och de våldsamma upploppen i flera svenska städer. Polisen Jonas Packalén var på plats vid oroligheterna i Rinkeby och senare samma dag under våldsamheterna i Örebro. Nu berättar han om upplevelserna och tankarna efter.

Jonas Packalén har lång erfarenhet som polis. Men det som utspelade sig i helgen liknar inget annat han varit med om under sin tid i yrket. Upplevelserna fick honom att på lördagen skriva ett inlägg på Facebook, där han delade med sig av sina känslor.

På torsdagen gästade Jonas Packalén Morgonstudion. Där beskrev han våldsamheterna som mötte honom och hans kollegor i Rinkeby och Örebro i fredags. I Örebro blev polisen angripna väldigt fort och landade i ett ”rött läge”, beskriver Jonas Packelén.

– Det jag ser ganska tidigt är att det körs till och med dit bilar med bråten, stenar och annat som folk kan hämta och gå till angrepp mot oss med, det blir extremt våldsamt väldig fort.

Var nära att skjuta

Under upploppet i Örebro har bilder visats där en polisbil blir kapad. Jonas Packalén berättar om en situation där han satt själv i en buss som blev omringad och sönderslagen.

– Jag får ju dra mitt vapen och rikta det mot folksamlingen. Jag är väldigt nära att skjuta och hör samtidigt att andra kollegor skjuter varningsskott utan minsta reaktion. Det här är väldigt svårt att återge i ord, men en fruktansvärd situation.

Den svensk-danske högerextremisten Rasmus Paludan har uppgett att han planerar att hålla nya manifestationer i en rad städer. Packalén hoppas att polisen har tillräckligt med resurser för att hantera eventuella nya manifestationer, men på frågan om påskhelgens händelser skulle kunna upprepas, är det inget han utesluter.

– Finns en risk för det, ja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet