Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra partiordföranden för Stram Kurs, Rasmus Paludan, berätta i inslaget i SVT:s Aktuellt om sina planer på nya demonstrationer i Sverige. Foto: TT/SVT

Rasmus Paludan: Kommer söka tillstånd för demonstration i flera städer

Uppdaterad
Publicerad

Den högerextreme danske politikern Rasmus Paludan säger att han planerar nya demonstrationer i fler svenska städer.

– Jag kommer att söka tillstånd för nästa vecka, i Landskrona, Linköping, Norrköping, Örebro, Borås och Trollhättan, säger han i SVT:s Aktuellt.

Under påskhelgen utbröt våldsamma upplopp i flera svenska städer. I Linköping, Norrköping, Stockholm, Örebro, Landskrona och Malmö där ett stort antal poliser och privatpersoner skadats.

Polisen kopplar kravallerna till kriminella gäng och ser tecken på uppvigling från utlandet.

– Det är synnerligen allvarliga brott som de senaste dagarna riktats mot vårt samhälle, poliser och övrig blåljuspersonal. Det har visats en likgiltighet för människors liv och hälsa som vi inte sett tidigare. Vi ska få stopp på detta och visa att de som begår dessa brott inte kommer undan, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Vill bränna fler koraner

Stram Kurs ledare Rasmus Paludan säger nu att han bestämt sig för att hålla ytterligare valtal och bränna fler koraner i Sverige. I SVT:s Aktuellt säger den högerextreme politikern att han planerar söka tillstånd i fler svenska städer.

Polisen i region Väst säger till SVT Nyheter att de inte känner till att en ansökan kommit in.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta har hänt under påskhelgen när våldsamma upplopp spred sig till flera svenska städer. Foto: TT

Stram kurs är ett danskt högerextremt parti som leds av Rasmus Paludan. Paludan företrädde partiet i det senaste danska valet, där partiet fick 1,8 procent av rösterna vilket inte räckte för någon plats i Folketinget. 

Rasmus Paludan ska ställa upp i riksdagsvalet 2022, enligt honom själv. 

Stram kurs bildades 2017 och enligt stiftelsen Expo går partiet budskap ut på att skylla i stort sett alla samhällsproblem på islam och muslimer.

Enligt Expo försöker Paludan nu att bedriva samma typ av verksamhet som man tidigare har gjort i Danmark och provocera genom att till exempel bränna koraner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet