Chefsåklagare: ”Vi har passerat gränser som inte får passeras”

Uppdaterad
Publicerad

Efter påskhelgens upplopp i Linköpingsstadsdelen Skäggetorp har 18 personer anhållits. Senast vid lunch i morgon, onsdag, måste åklagare ha tagit ställning till vilka som ska begäras häktade. Upprinnelsen till våldsamheterna har kopplats ihop med det högerextrema partiet Stram kurs planer på att bränna koranen. Chefsåklagare Eva Nemec Nordh menar dock att angreppen var direkt riktade mot polisen och att detta ”har väldigt lite med Paludan (Stram kurs ledare) att göra”.

Utredningen är massiv och polisen har bland annat en stor mängd bildmaterial att gå igenom.

– Det fortsätter strömma in material från allmänheten och det ska analyseras och kategoriseras på var och en av de frihetsberövade, säger Eva Nemec Nordh till SVT Nyheter Öst.

Våldsamma upplopp i Sverige

Hör mer med henne om rättsläget efter kravallerna i videon ovan.

En del av anhållandena har redan hävts och ytterligare personer kan komma att försättas på fri fot eftersom chefsåklagaren menar att de inte kan påverka utredningen.

– Men att tro att man är frikänd bara för att man har släppts är felaktigt. De här ska lagföras för min bedömning är att vi har bevisning.

Lokala förmågor kända av polisen

Förutom en kvinna är alla anhållna män. Många av dem unga, någon eller några i 15-årsåldern.

– Alla är lokalt förankrande personer, alltså det är personer ifrån Skäggetorp. Vi har inte sett att det är några aktörer utifrån.

Hon berättar vidare att ungefär en tredjedel av dem är väl kända av polisen. Men å andra sidan förekommer en annan tredjedel inte i några polisregister.

Tillvägagångssätt och synkronisering i tid av upploppen i Linköping och Navestad i Norrköping tyder enligt Nemec Nordh på att händelserna har varit väl planerade.

I videon ovan uttrycker hon sina känslor över helgens ”våld mot rättsstaten”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet