Foto: Claudio Bresciani/TT

Nordmark: ”Vi kommer att se Arbetsförmedlingens skyltar på fler orter”

Uppdaterad
Publicerad

Vid en pressträff om den kritiserade reformen av Arbetsförmedlingen på torsdagen sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) – som har hotet om ett misstroendevotum hängande över sig – att myndigheten ska få i uppdrag att stärka den lokala närvaron.

– Arbetsmarknadspolitiken ska funka i hela landet, säger hon.

Eva Nordmark uppger att beslut om en ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen kommer att fattas före årsskiftet.

– Rekryteringsarbetet pågår nu, vi är väldigt långt gångna i processen. Min förhoppning är att ett beslut kan fattas innan jul, säger hon.

Hon säger också att regeringen ska ge myndigheten i uppdrag att stärka den lokala närvaron.

– Vi kommer att se Arbetsförmedlingens skyltar på fler orter runt om i landet. Det är en prioriteringsfråga.

Vidare meddelar Nordmark att regeringen kommer att föra över 900 miljoner kronor av kvarvarande medel till nästa års budget. Det innebär att pengar från årets budget som Arbetsförmedlingen inte utnyttjat blir tillgängliga för dem nästa år.

Kan dröja

Vad gäller tidsplanen för reformen står Nordmark fortsatt fast vid att den ska vara genomförd under 2021 – men öppnar för att det kan dröja längre än så, och att fristående aktörer sannolikt inte hunnit etablera sig i hela landet tills dess.

– I januariöverenskommelsen står att reformen ska vara fullt ut genomförd 2021. Vi siktar preliminärt på november 2021, men detta kommer att behöva växa fram. Det är möjligt att allt inte är klart då.

Hon vill samtidigt försäkra att reformen kommer att ske på ett kontrollerat sätt.

– Jag kommer att vara garanten för att vi inte sjösätter något experiment som inte funkar, säger hon.

Kritiserad reform

Reformen av Arbetsförmedlingen har väckt skarp kritik mot regeringen. Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet anser att processen går för fort och är illa utredd – och Vänsterpartiet hotar att väcka misstroendevotum mot Eva Nordmark.

– Det har blivit svårare att förutspå svensk politik, och det här kan jag få äta upp, men jag tror inte att det blir något misstroende – i alla fall inte nu. Men det finns inget som hindrar till exempel Moderaterna från att väcka misstroende vid ett senare tillfälle. De har ju, till skillnad från Vänsterpartiet, tillräckligt med mandat, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.