Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här kan vara mycket unga individer, till och med barn, som kan komma att utföra iranska säkerhetshotande verksamheter i Sverige” – Hör Säpo om säkerhetsläget. Foto: Anders Wiklund/TT

Säpo: Iran använder svenska kriminella nätverk som proxy

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspolisen bekräftar att Iran använder kriminella nätverk för att utföra våldshandlingar i Sverige och i andra stater. Iran har både vilja och förmåga att slå till igen, enligt Säpo.

– Säpo kan konstatera att kriminella nätverk i Sverige är en proxy som Iran använder sig av, säger Daniel Stenling på Säpo.

Israels underrättelsetjänst Mossad pekar ut svenska Rumba- och Foxtrot-nätverken och dess ledare Rawa Majid och Ismail Abdo för att samarbeta med Iran.

Säkerhetspolisen och polisen vill inte kommentera specifika personer eller nätverk, men bekräftar att kopplingar till Iran finns i den kriminella miljön.

Svenska kriminella gäng kopplas till Iran

– Vi ser kopplingar mellan individer i de kriminella nätverken och individer som går att koppla till de iranska säkerhetstjänsterna, säger Daniel Stenling.

Han säger att Sverige inte ska vara en plattform för konflikten mellan Iran och Israel där Iran angriper israeliska och judiska mål och verksamheter i Sverige.

”Kommer vidta aktiviteter”

Daniel Stenling vill inte säga hur länge man har vetat om Irans aktiviteter.

– Vi har haft den här informationen, vi har jobbat med den, och nu tycker vi att det är läge att berätta om den.

Säpos bedömning är att de har avstyrt angrepp som har planerats av Iran. Säpo arbetar nationellt med samverkan med polis, försvarsmakten och andra myndigheter för att kunna möta hotet. Säpo har noterat att Iran riktat in sig på andra staters intressen i Sverige – inte minst Israel.

– Vår bedömning är att Iran både har som avsikt och förmåga att slå till mot Sverige igen säger Daniel Stenling.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Utrikesdepartementet överväger vilka åtgärder som kan bli aktuella” – Hör Gunnar Strömmer (M) om Iran. Foto: SVT

Irans sändebud kallas upp till UD

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger att uppgifterna tas på stort allvar och att man överväger aktuella åtgärder.

Under torsdagskvällen meddelade sedan utrikesminister Tobias Billström (M) att han kommer kalla upp Irans sändebud under fredagen för att påtala hur allvarligt man ser på uppgifterna.

”Jag kommer naturligtvis att informera våra partners, inte minst inom EU. Som alla vet så har vi en löpande diskussion om Iran inom EU”.

”Dessutom kommer jag att samråda med mina utrikesministerkollegor i andra berörda EU-länder”, skriver Billström i en kommentar till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska kriminella gäng kopplas till Iran

Mer i ämnet