Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s krimreporter Diamant Salihu om uppgifterna att Foxtrot och dess ledare Rawa Majid arbetar för Iran Foto: SVT

Israels Mossad: Rawa Majid nu i iransk tjänst

Uppdaterad
Publicerad

Foxtrot- och Rumba-nätverken och dess ledare Rawa Majid samt Ismail Abdo arbetar numera för Iran, enligt ett uttalande från den israeliska underrättelsetjänsten Mossad som SVT har tagit del av.

Israels Mossad pekar ut svenska Rumba- och Foxtrot-nätverken för att samarbeta med Iran. Något som DN var först med att rapportera om.

Mossad hävdade att nätverken var ”direkt ansvariga för våldsam aktivitet och främjande av terrorism i Sverige och i hela Europa” och att de får medel och vägledning direkt från Iran. Det rapporterar The Jerusalem Post.

Svenska kriminella gäng kopplas till Iran

Uppgifterna har även publicerats av flera andra israeliska medier.

På torsdag eftermiddag kallade även regeringen, Noa och Säpo till en gemensam pressträff där de bekräftade att kriminella nätverk i Sverige är en proxy som Iran använder sig av.

Säpo: Känner till uppgifterna

Rawa Majids koppling till Iran har uppdagats under en polisutredning i flera länder efter att en handgranat kastats över stängslet till Israels ambassad i Stockholm i slutet av januari i år, enligt Mossads uttalande. Den attacken ska ha beställts av Iran, enligt Mossad.

– Vi känner till uppgifterna, säger Adam Isaksson Samara, presstalesperson på Säpo, till DN.

Utöver handgranaten har bland annat en skottlossning mot Israels ambassad inträffat, där det skjutits mot fasaden. Händelsen har kopplats till gänget Rumba och gängledaren Ismail Abdo, enligt Mossad.

I båda fallen har det varit unga personer med svag nätverkskoppling som skickats med taxibilar till ambassaden, enligt uppgifter till SVT. I båda fallen kunde personerna gripas i närheten av platsen.

Mossad nämner även en attack mot den israeliska ambassaden i Belgien, då två granater nyligen kastades mot byggnaden.

Fängelse eller samarbete med Iran

Majid tog sig från Turkiet till Iran i september i fjol, enligt de israeliska uppgifterna. Turkiet hade först avslagit Sveriges begäran om utlämning av Majid, eftersom han både har svenskt och turkiskt medborgarskap.

Majid lämnade landet när Turkiet vidtog åtgärder för att dra in hans turkiska pass och väl i Iran tvingades han välja mellan ett långt fängelsestraff och att samarbeta med Iran, enligt Mossad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska kriminella gäng kopplas till Iran

Mer i ämnet