Mats Knutson Foto: SVT

”Prestigeförlust för regeringen”

Uppdaterad
Publicerad

En öppen ledningskonflikt gjorde situationen ohållbar.

– Ett väntat beslut, precis som Hillevi Engström sa så är situationen ohållbar när du har ett öppet krig mellan styrelsen och generaldirektören.

Fredagens kritik från styrelsen är unik i sitt slag då den var riktad mot generaldirektören säger Mats Knutson, men kritiken har också byggts upp mot myndigheten under lång tid.

– Vi ska komma i håg att arbetsförmedlingen är en myndighet som fått tagit emot extremt mycket kritik. Både för insatser som man gjort och insatser man inte har gjort. Jobbcoacher till exempel.

– Situation blir också känslig eftersom att vi har över åtta procents arbetslöshet. När arbetslösheten är sådan vill man inte ha en diskussion om att myndigheten presterar dåligt och en diskussion kring ledningen. Arbetsförmedlingen ligger också lågt i allmänna förtroendemätningar och i mätningar bland personalen.

Hur påverkar det här regeringen?

– Det känsliga för regeringen är att det handlar om en generaldirektör som de själva tillsatt efter att ha avsatt den tidigare. Det är en prestigeförlust när man tvingas avsätta en generaldirektör som man själv tillsatt och använt som exempel på en lyckad rekrytering och framhållit som en duglig och kompetent person. Det öppnar för oppositionen att kritisera regeringen för att vara i högsta grad delaktig.

–Samtidigt är det så att arbetslösheten är väljarnas viktigaste fråga och då vill man inte ha en diskussion där det verkar som man håller en generaldirektör som inte anses kunna hantera sitt jobb bakom ryggen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

AF-chefen tvingas avgå

Mer i ämnet