Kung Carl Gustaf vid prinsessan Lilians gravsättning.

Kungens farväl till prinsessan Lilian

Uppdaterad
Publicerad

I stark sol och bitande kyla fördes prinsessan Lilian för sista gången från Kungliga slottet till den kungliga begravningsplatsen på Haga för att få vila bredvid sin prins Bertil.
Med en honnör gav kung Carl Gustaf en sista hälsning vid gravsättningen.

Hela kungafamiljen var på plats och visade öppet sin sorg över att ha förlorat sin älskade familjemedlem, prinsessan Lilian som somnade in i söndags den 10 mars. På plats i Slottskyrkan i Stockholms slott för att ta farväl av prinsessan fanns även kungens systrar, prinsessorna Margaretha, Birgitta, Christina och Désirée och flera andra medlemmar av släkten Bernadotte.

Från de skandinaviska kungahusen kom Drottning Margrethe som var en nära vän till prinsessan Lilian och prinsessan Astrid av Norge. Statsninister Fredrik Reinfeldt, många ur den diplomatiska kåren och prinsessan Madeleines blivande make Chris O'Neill och Carl Philips flickvän Sofia Hellqvist hedrade också minnet av Lilian.

Stämningsfullt och vackert

Begravningen i Slottskyrkan på Kungliga slottet i Stockholm som började vid 13-tiden leddes av överhovpredikant Lars-Göran Lönnemark tillsammans med pastorn i kungliga hovförsamlingen Michael Bjerkhagen och reverend Nicholas Howe från anglikanska kyrkan i Stockholm. Strax efter att begravningen börjats sköts 21 skott i sorgesalut från Skeppsholmen.

Efter begravningen gick de övriga gästerna till fots ner för Slottsbacken.

– Begravningen var mycket stämningsfull och vacker, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg till det väntande pressuppbådet.

Tradition går i graven

Utanför slottet stod hedersvakten i givakt och där hade allmänheten samlats för att se när kistan fördes i kortege med åtta bilar genom staden till Hagas grindar där prinsessan Lilian får återförenas med sin make, prins Bertil. Med Lilian går även en kärleksfull tradition i graven – de lappar med små hälsningar som hon sedan makens död 1997 stoppat ner i jorden vid hans grav.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Prinsessan Lilian död

Mer i ämnet