Prinsessan Lilians favorit, liljekonvaljen, låg på kistan under begravningen. Foto: Scanpix

Lilians florist: ”Grät när jag såg liljekonvaljerna”

Uppdaterad
Publicerad

Under hela 80-talet var prinsessan Lilian kund hos Anita Pelenius i hennes blombutik i Stockholm. – Hon hade glimten i ögat, säger hon om prinsessan.

Blombutiken Jarlaplans Blommor, som låg i hörnet Rådmansgatan – Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm, var hovleverantörer och under hela 80-talet prinsessan Lilians stammisställe.

– Hon kom ofta in i butiken. Hon hade en särskild vissling när hon kom in och då visste man att hon ville komma in bakom disken och titta och prata. Lilian var ingenting för att vara snobbig, utan hon behandlade oss som vem som helst och var jämt glad med glimten i ögat, säger Anita Pelenius, 72, som ägde blombutiken fram till 1989.

Gjorde Lilians brudbukett

När prinsessan gifte sig med sin prins Bertil 1976 var det Anita som gjorde buketten.

– Det skulle vara så många liljekonvaljer – nästan lika många som var på kistan i dag. Jag började redan vid fyratiden på morgonen, det var ju viktigt att den här buketten skulle hålla sig fin länge.

När buketten var klar var det Anitas man Ulf som fick köra iväg för att leverera den till brudparet. Plötsligt ringde telefon och det var prins Bertil som sa ’Goddag jag hade beställt en kvast som inte kommit ännu'. Anita blev chockad och tänkte att hennes man kanske fastnat i någon snödriva på väg dit. Men innan hon hann svara att den var på väg så sa han ’Nämen titta, nu kommer den.'.

– Det var en stor dag för mig, och vi fick ett tackkort efter bröllopet.

”Så vacker begravning”

Brudbuketten bestod alltså, precis som blommorna på prinsessan Lilians kista, av liljekonvaljer. När Anita tittade på begravningen på tv på lördagen blev hon rörd.

– Begravningen var så vacker. Jag kan tänka mig att hon satt någonstans på ett litet moln och log när hon såg den. Jag grät när jag såg att det låg så mycket liljekonvaljer på kistan. Det var ju verkligen hennes blommor, säger Anita.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Prinsessan Lilian död

Mer i ämnet