Foto: Nils Edman, SVT

Priset dubblades när läskbacken togs bort

Uppdaterad
Publicerad

Sedan den röda läskbacken försvann i vintras har priset på samma läsk i PET-flaskor mer än fördubblats och utbudet minskat.

I vintras upphörde försäljningen av den klassiska röda läskbacken som ofta såldes för 39.90 och där kunderna kunde plocka ihop 20 flaskor med olika läsksorter. Bra tyckte många kunder med valmöjligheten och att inte flaskan var så stor.

Både Spendrups och Carlsberg, de ledande bryggerierna, motiverade indragningsbeslutat med att back-försäljningen minskat under flera år. Man skulle i stället ersätta 33 cl-flaskan med en 33 cl PET-flaska i plast som miljömässigt skulle vara likvärdig returglasflaskan.

Sämre för konsumenterna

Hur blev det då? Sämre, kan man nog påstå. För konsumenterna. 33 cl-flaskan är dyrare och finns heller inte i alla affärer.

– Nej, vi har den inte på Willys eller PrisExtra, däremot i vissa Hemköpsbutiker, säger Mathias Ekblom, kategorichef på Axfood, som säger att PET-flaskan är dyrare i inköp än glasflaskan, han vill dock inte säga hur mycket.

Men andra i branschen uppger att inköpspriset närmast fördubblats.

På Spendrups hemsida finns uppgiften att läsken i 33 cl PET-flaskan är några kronor dyrare per liter jämfört med glasflaskan. Men Spendrup vill inte säga hur mycket dyrare PET-flaskan är i inköp för butikerna. Inte heller hur försäljningen går.

Inte ens nått halvvägs

Men en rundringning ger vid handen att försäljningen av 33 cl PET-flaskor inte ens nått halvvägs till glasflaskeförsäljningen.

– Nej, knappt det, säger kolonialansvarige på ICA Maxi i Köping, Henrik Pettersson. Många var upprörda i början när läskbacken togs bort, men de har väl gett upp nu. Det var ju ändå ganska smidigt med läsk i en back.

Samma bild ger Jaime Sasso på Coop Forum, Värmdö.

– Kanske halvvägs, folk frågar fortfarande efter glasflaskor, säger han och berättar att 33 cl PET-flaskan är dyrare.

– Normalpriset är 5.80 plus pant, men vi  har också ett erbjudande på sex flaskor för 25 kronor, plus pant.

På ICA Maxi i Köping är normalpriset 4.90 plus pant, mulitipris just nu är 34.90 för tio flaskor. PET-flaskorna plockas separata utan förpackning.

Dubbelt så dyr

Läsken i den röda backen kostade oftast två kronor(39.90 per back) plus pant. PET-läsken är alltså för det mesta mer än dubbelt så dyr, något som både bryggerierna och handeln tjänar på.

Den röda backen med läsk säljs fortfarande till restauranger, till livsmedelskedjorna säljs bara öl och vatten i glasflaskor. Men läskbacken skulle faktiskt kunna komma tillbaka, om till exempel ICA och Coop vill.

– Om intresset skulle öka och ICA och Coop vill ha läskbackar, så är det ok för oss, säger Henric Byström, pr-chef på Carlsberg som inte ersatt 33 cl läskflaskan med 33 cl PET.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer