Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är inte välgörenhet, det är för att de måste”. Hör Ulf Mazur, vd och grundare på Matpriskollen om sänkningen på mejeriprodukter. Foto: SVT/TT

Prisfall på ost och mejeriprodukter pressade ner matpriserna i augusti

Uppdaterad
Publicerad

Priset på ost och mejeriprodukter sjönk rejält i augusti.Enligt Ulf Mazur, vd för Matpriskollen, beror det på press frånkonsumenterna.

Totalt minskade matpriserna med 0,1 procent.

Ost och mejeriprodukter blev billigare i augusti jämfört med i juli tack vare omfattande prissänkningar hos enskilda aktörer. Enligt Ulf Mazur, vd och grundare för den oberoende sajten Matpriskollen, är det en reaktion på att konsumenterna har ändrat sitt köpbeteende.

– Det är vi konsumenter som har ställt till det för dem genom att vi köper annorlunda nu. Vi byter butiker, köper mer på extrapris och byter märken, säger han.

– Tappar man försäljning och vi konsumenter väljer andra märken så måste man till slut göra något.

Varorna som sjönk mest

Créme fraiche och gräddfil gick ner allra mest, med 6 procent. Samtidigt sänktes priset på hårdost med 4,5 procent medan mjölk och grädde blev 4,4 procent billigare. Även priset på bland annat fil, yoghurt och matfett gick nedåt.

Ulf Mazur beskriver sänkningarna som ”enormt stora”.

– Det är positivt att det kan bli sänkningar. Att om vi beter oss annorlunda och köper mindre av något så till slut kanske man tvingar producenterna att sänka priserna, säger han.

Många produkter blir dyrare

Men om man bortser från ost och mejeriprodukter ökade matpriserna med 0,3 procent. Matpriskollen har undersökt ordinariepriserna på nästan 43 000 varor, varav 8 236 blev dyrare. 5 210 produkter minskade i pris.

– Det är frukt och bär som också har gått ner 0,4 procent och sedan är det i princip uppåt på allting, säger Ulf Mazur.

Grönsaker och skafferiprodukter ökade mest i pris, med 0,7 respektive 0,6 procent. Ulf Mazar säger producenter och leverantörer är fortsatt pressade av det svåra ekonomiska läget, med inflation, krig i Ukraina och en svag kronkurs.

– Det är fortfarande en prispress uppåt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.