Prisökning på franska viner väntar

Uppdaterad
Publicerad

Årets franska vinskörd är på väg att bli en av de sämsta på 40 år. Hagel, kyla och stormar har förstört druvorna. Prisökningar väntar nu även på vardagsviner.

Franska jordbruksmyndigheter spår att den dåliga väderleken kommer att drabba hela vinskörden, särskilt illa är det i kända vindistrikt som Bordeaux och Bourgogne där svåra hagelstormar nästan helt slagit ut skörden på vissa håll.

– Men det är inte bara Frankrike som är drabbat. Det kommer att bli dåliga skördar lite varstans, säger Henrik Björck, vd för Sveriges största vinimportör, Primewine.

Det är när vädret är dåligt när vinrankorna knoppas och blommar som skörden minskar. Det betyder minskade volymer. Men om det sen under augusti och september är bra väderförhållanden kan kvaliteten på vinet ändå bli bra. Men enligt franska myndigheter tycks inte årets årgång kunna räddas av gynnsamt sensommarväder.

– Det här kommer att slå mest mot vardagsvinerna. Det är svårt att veta hur stor prispåverkan det blir, men det kan röra sig om ett par, tre kronor på en flaska för 69 kronor, säger Henrik Björck.

Ungefär 97 procent av allt vin som säljs på Systembolaget kostar under 100 kronor.

Enligt medieuppgifter väntar också höjd alkoholskatt i höstens regeringsbudget. I så fall stiger priset ytterligare några kronor.

Fakta: Italienskt vin populärast i Sverige

Italienska viner är överlägset mest populära bland svenska konsumenter. Förra året var 23,2 procent av vinerna som såldes på Systembolaget italienska. Tvåa kom Sydafrika med 17,3 procent av marknaden, följt av Spanien, 10,6 procent och Australien 10,2 procent. Frankrike hamnade på en femteplats med 9,9 procent av Systembolagets vinförsäljning.

Totalt satte svenskarna i sig 48,6 miljoner liter vin år 2012. Det var 4,1 procent mer än 2011.

Källa: Systembolaget (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.