Foto: SVT/TT

Fyra av fem privata asylboenden kan försvinna

Uppdaterad
Publicerad

Redan nästa år kan marknaden för de privata asylboendena komma att kollapsa. Enligt Migrationsverkets senaste prognos försvinner så mycket som fyra femtedelar av behovet.– Så ser det ut, säger Magnus Gustavsson på Migrationsverket.

SVT har i flera reportage granskat bolagen bakom de privata asylboendena. Bolag som i många fall kunnat göra goda affärer på Migrationsverkets behov av tillfälliga boenden.

Men enligt Migrationsverkets senaste prognos så minskar snart behovet av de tillfälliga boendena drastiskt, som en konsekvens av att den totala flyktingströmmen dämpas.

– Som det ser ut i vårt prognosarbete så ser det ut så ja, säger Magnus Gustavsson som är enhetschef vid Migrationsverket.

Korta kontrakt

Behovet minskar från 19.500 platser i år till bara 4.200 nästa år – en minskning med drygt 15.000 platser eller 78 procent.

I och med att de privata boendena är det sista alternativet när inga andra boenden finns, så får den allmänna dämpningen en stor betydelse för kategorin.

Om prognosen slår in försvinner uppemot fyra femtedelar av marknaden för de privata bolagen?

– Det är riktigt, då kommer vi att gå ur de boenden vi har upphandlade.

Och det är korta kontrakt?

– Vi har korta kontrakt, fyra månader, så vi kommer att kunna släppa dem när vi ser att tendensen håller i sig.

Krävs fler boenden i kommuner

En förutsättning för att prognosen ska slå in är att Migrationsverket lyckas hitta fler boenden ute i kommunerna. Man hoppas på en modell som SVT berättat om tidigare, där kommuner bygger nytt mot att Migrationsverket garanterar att hyra bostäderna i sex år.

För ett år sedan förespråkade politiker från flera läger att staten skulle börja bygga egna asylboenden, genom Migrationsverket eller i ett separat bolag.

Efter att Statskontoret i våras slog fast att lösningen inte skulle vara kostnadseffektiv, har emellertid Migrationsverket koncentrerat sina insatser på att få med sig fler kommuner.

Bland de som i höst räknar med att komma igång med ett samarbete med Migrationsverket finns Simrishamn, Gotland och flera kommuner i Kalmar län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.