Foto: SVT

Privata familjehemsföretag oroar socialtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Det är idag vanligt att kommuner placerar barn i familjehem via privata företag, och det är något som oroar landets socialchefer.

Idag kan vem som helst starta ett privat företag som rekryterar och förmedlar så kallade konsulentstödda familjehem till landets kommuner. Deras affärsidé är att erbjuda extra stöd och rådgivning till familjehem med svåra placeringar. Den här är något som har gjort företagen attraktiva för de som vill vara familjehem.

En unik kartläggning SVT gjort visar att minst 1.578 barn och unga under 21 år är placerade i konsulentstödda familjehem. I över hälften av fallen har de blivit anlitade för att kommunerna inte hittar något familjehem på egen hand.

SVT granskar familjehemsföretagen

– Idag tvingas vi köpa familjehem via de konsulentstödda företagen, därför att det inte finns några vanliga familjehem att få tag på, säger Birgitta Zaar, enhetschef i Sundbybergs kommun.

Sex av tio negativa

I SVT:s undersökning säger många socialchefer att de har en positiv erfarenhet att jobba med konsulentstödda familjehem. Samtidigt uppger sex av tio att de är negativa till utvecklingen med privata företag inom familjehemsvården.

– Vi har haft svårigheter när det gäller kvalitén och att verkligen ha full insyn i de familjehemmen. Det ska vi egentligen ha. Men det är alltid ett företag som står emellan oss och familjehemmen, säger Birgitta Zaar.

I Sundbybergs kommun har de till exempel varit med om att de utrett familjehem och kommit fram till att de är olämpliga att ta hand om barn. När kommunen sedan kontaktat ett privat företag har de blivit rekommenderade just det familjehemmet de ansåg olämpligt. Förutom den bristande kvalitén, nämner Birgitta Zaar också den höga kostnaden som en stor nackdel.

Tre av fyra vill införa tillståndsplikt

Som det ser ut idag krävs det varken tillstånd eller krav på kompetens för att driva en konsulentstödd familjehemsverksamhet. I SVT:s undersökning svarar tre av fyra socialchefer att de vill införa tillståndsplikt för den här typen av företag.

– Det är just för att få den här inblicken och uppföljningen. Någon sorts garant för att det här företaget är bra och har den professionen som krävs för att klara ett sådant här svårt uppdrag, säger Birgitta Zaar.

Riksförbundet för förstärkt familjehemsvård, RFF, säger sig ha ungefär tio procent av de konsulentstödda familjehemsverksamheterna bundna till sig. Även de vill att tillståndsplikt ska införas för att bli av med oseriösa aktörer i branschen.  

– Det är jätteviktigt. Just det faktum att vem som helst kan starta en sådan här verksamhet idag utan att de har den utbildning som krävs. Idag finns det ingen som har någon insyn i de här företagen och har någon koll på vad det är för personal som åker hem till familjehemmen, säger Ulf Hjelmgren på RFF.

Utredare vill ha tillståndskrav

Socialcheferna får stöd av regeringens särskilde utredare Håkan Ceder, som granskat tvångsvården av barn och unga. I en artikel på DN Debatt föreslår han bland annat att tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ska krävas av företag som driver konsulentstödd familjehemsverksamhet.

SVT:s granskning visar:

1) Tre av fyra socialchefer vill reglera den konsulentstödda familjehemsverksamheten.

2) Sex av tio socialchefer är negativa till utvecklingen med konsulentstödda familjehem i privat regi. Bara två av tio är positiva till utvecklingen.

3) Samtidigt är majoriteten, 57 procent, nöjda med de privata företag de anlitat i sin egen kommun för att placera barn i familjehem.

Om undersökningen:

Undersökningen skickades ut till socialchefer i 316 kommuner och stadsdelar. Av dem har 302 stycken svarat. Svarsfrekvensen är 96%. I vissa fall har andra tjänstemän än socialchefer svarat.

SVT:s granskning visar att nästan 1.600 (1.578) barn och unga under 21 år var placerade i konsulentstödda familjehem i privat regi 2013. 159 kommuner och stadsdelar uppger att de placerade barn och unga i ett konsulentstött familjehem på grund av brist på egna alternativ. Det rör sig om 883 barn av 1578. Alltså i över hälften av fallen.

Totalt var cirka 11.616 barn och unga placerade i familjehem 2013. Ungefär ett av tio barn och unga var alltså placerat i ett konsulentstött familjehem 2013.

Kommunerna har anlitat över 100 stycken olika företag för att placera barn och unga i konsulentstödda familjehem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar familjehemsföretagen

Mer i ämnet