Privata företag på marknaden för sommarskolor

Uppdaterad
Publicerad

Även privata utbildningsföretag har insett att sommaren är en bra tid att bättra på skolkunskaperna. Marknaden för läxhjälp och annat stöd till skolelever har ökat särskilt sedan man får göra skatteavdrag, så kallat rutavdrag.

Ett vanligt sätt är att låta någon komma hem några gånger de sista veckorna på sommarlovet för att ge extra undervisning inför skolstarten.

-Det har ökat explosionsartat. Det gäller alla ämnen från franska till kemi, säger Kristian Hansson, vd för myAcademy, ett av de företag som känt av det ökade intresset.

”Barnpassning” med undervisning

Enligt Kristian Hansson beror ökningen bland annat på att man numera får göra så kallat rutavdrag för undervisning när någon kommer hem och undervisar ens barn upp till nionde klass.

Det räknas som ”barnpassning” även om tillsynen i det här fallet ”förstärkts” med undervisning.

-I 98 fall av 100 är inte föräldrarna hemma när våra unga pedagoger kommer, säger Kristian Hansson.

Kristian Hansson håller inte med om att det bara är höginkomstagare som betalar läxhjälp till sina barn.

-Det var kanske så i början men det har definitivt ändrats, inte minst genom rutavdraget, säger han.

-Nu ser vi även att till exempel ambitiösa föräldrar, som invandrat till Sverige, använder vår tjänster.

Kostar

För en timmes läxhjälp från ett privat utbildningsföretag får man räkna med att betala mellan 200 och 300 kronor per timme efter godkänt skatteavdrag.

Att gå sommarskola kostar hos myAcademy 2.700 kronor per vecka, om man nöjer sig med att lära sig studieteknik. Om man kombinerar studietekniken med matematik kostar det 4.500 per vecka.

Fria skolvalet

En annan anledning till att intresset för läxhjälp och annat stöd ökat är det fria skolvalet. Nu vill man komma in på den bästa skolan och då krävs höga betyg. Det gäller särskilt storstadsområdena.

-När jag gick i skolan var det närmaste gymnasiet som gällde för alla. Nu vill man till de bästa skolorna inne i stan, säger Kristian Hansson.

-Omkring 40 procent av våra elever har betyg över medel och vill vässa sig ännu mer, säger Kristian Hansson.

Han säger att det inte längre är ”fult” att köpa hjälp i hemmet. Det gäller både läxhjälp och städhjälp.

-Jag hör inte längre något om ”pigavdrag”.

Örjan Magnusson

orjan.magnusson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.