Foto: SVT

Privata spanare tar över polisens jobb

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligare att privata företag tar över polisens uppgifter med spaning och utredning av brott.

-Branschen växer explosionsartat, säger Niels Sörgaard vd på Säkert företag till svt.

Vi har vant oss vid att se allt fler väktare och privata vaktbolag, men även när det gäller utredning av brott så växer den privata branschen.

-Många företag som misstänker anställda för brott litar inte på polisen. Tips tas inte på allvar, allt läggs ner – därför ringer dom oss istället, berättar Niels Sörgaard.

Hans säkerhetsföretag i Malmö har funnit i över 15 år, och på senare år står utredning och spaning för 80 procent. Och dom är inte ensamma. I Göteborg finns Gothia protection group som på hemsidan utlovar ”total sekretess”, ”obegränsade resurser när så behövs”, och att ”uppdragsgivarens intressen kommer i första hand.” Och där finns en annan poäng med privata utredare.

Om man hittar oegentligheter som stölder, förskingring skattefusk hos en anställd, är det upp till uppdragsgivaren vad som skall hända. Ofta uppmanas den brottslige anställde att säga upp sig frivilligt – så att företaget slipper smutsa ner sitt rykte offentligt.

Och skulle det handla om en anställd man värderar högt, kanske man väljer att se mellan fingrarna på oegentligheterna, eller nöja sig med en varning. Man slipper helt enkelt blanda in polis och åklagare.

-Uppdragsgivaren äger informationen, säger Stellan Kjellberg vd på Gothia protection group.

Många privata företag

Privata företag har möjligheter att göra både kameraövervakning och brottsprovokationer mot misstänkta på ett sätt som polisen ofta inte har.

–Dom har problem med bevis- och brottsprovokation, det är lite öppnare för oss, säger Stellan Kjellberg.

Larmassistans har skapat ett eget dotterbolag- som gör utredningar och liknande, eftersom traditionella bevakningsföretag enligt en lag som kom 2007, inte får syssla med regelrätta utredningar och polisiära uppgifter.

Företaget Seccredo finns i Stockholm, och erbjuder alltifrån utredning av intern brottslighet till personskydd och bevakning vid resor.

Lars-Göran Nilsson, Vd på Seccredo medger att det finns gränsdragningsproblem med dagens lag.

–Absolut finns integritetsproblem. Vi är oerhört försiktiga när det gäller privatspaning, gör man det så naggar man lagstiftarens intentioner i kanten.

Forskaren på Försvarshögskolan, Marcus Mohlin tycker att gränserna redan överträds, och att branschen behöver regleras. Han har sett privata aktörer ta över allt mer av både polisiära och militära uppgifter.

–Dom här företagen kanske kliver utanför det som polisen kan göra just för att dom är privata och inte statliga aktörer. Detta måste regleras, säger han till SVT Nyheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.