Ingen av Ingrid Lindholms kollegor tycker att det är konstigt att hon bokar en resa på arbetstid. Foto: SVT

Privatsurfning kan gynna arbetet

Uppdaterad
Publicerad

Att privatsurfa på arbetstid har tidigare betraktats som en tidstjuv som kostar arbetsgivaren stora pengar. Men nu visar en rapport från två svenska forskare att privatsurfande också kan gynna arbetsplatsen.

De senaste åren har vi kunnat läsa om arbetsplatser som blockerar Facebook, om löneavdrag för anställda som ägnat arbetstid åt sociala nätverk och om enorma summor som arbetsgivare går miste om när anställda privatsurfar på jobbet. Trots det är det ingen av Ingrid Lindholms kollegor, på IT-företaget där hon jobbar, som tycker att det är konstigt att hon bokar en resa till Barcelona på arbetstid.

-Nu bokar jag en semesterresa men i kväll kanske jag kollar mina jobbmejl – så det jämnar ut sig, säger online managern Ingrid Lindholm.

Och företagets marknadschef har inte en tanke på att gå fram och säga till kollegan att hon får boka resan efter arbetstid. 

-Nej absolut inte. Vi är 50 personer på företaget och vi jobbar hårt och på oregelbundna arbetstider så att utföra ärenden på arbetstid tycker vi är helt okej, säger marknadschef Johan Bendz. 

Surfning som återhämtning

I en artikel som snart publiceras i den vetenskapliga tidskriften Journal of Workplace Rights så lyfter två svenska arbetslivsforskare fram att privatsurfandet inte är så dyrt och skadligt för arbetsplatsen som tidigare undersökningar gjort gällande. I själva verket kan det vara bra för arbetsplatsen eftersom surfningen bland annat fungerar som återhämtning under en intensiv arbetsdag.

-En ytterligare fördel är att kreativiteten kan bli hjälpt av att man tar en paus och gör något annat om man har kört fast, säger Patrik Larsson, professor i arbetsvetenskap vid centrum för tjänsteforskning på Karlstad universitet.

Han pekar på att gränsen mellan arbetsliv och privatliv inte längre är så tydlig och att få arbetsgivare knorrar om en anställd tar med sig arbete hem. Så för att få ”utanför-livet” att fungera kan det ibland behöva skötas från jobbet. Patrik Larsson tycker också att det är förvånande att privatsurfande på arbetstid är ett så laddat ämne.

Köper engagemang istället för tid

-Samtliga studier av vad anställda gör på arbetsplatsen visar att vi alla gör sådant som vi kanske inte borde. De flesta studier visar att tiden vi lägger på annat än jobb är ungefär tio procent av arbetstiden, 5-6 minuter i timmen. I dagens arbetsliv ser vi dock mer och mer att arbetsgivaren köper anställdas engagemang istället för tid, så fokus borde mer ligga på att leverera ett gott dagsverke, säger Patrik Larsson.

Tillsammans med forskarkollegan Lars Ivarssonefterlyser han fördjupade studier på området och skulle gärna se att någon testar de förslag som forskarna tagit fram i studien kring när det är önskvärt och mindre önskvärt att paussurfa.

-Det är tillexempel inte okej att uppdatera Facebook medan man kör buss, för då äventyrar man folks säkerhet.

Studien visar också att arbetsgivare som inför surfförbud sällan når framgång speciellt eftersom allt fler har en smart telefon med inbyggt internet. 

-Då kan man gå in på lagret eller i någon skrubb eller i yttersta fall på toaletten, säger Patrik Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer