Banarbeten kommer att påverka tågtrafiken i Sydsverige under Kristi himmelsfärd.

Problem i tågtrafiken under Kristi himmelsfärd – banarbeten påverkar

Uppdaterad
Publicerad

Banarbeten i Sydsverige kommer att påverka tågtrafiken under Kristi himmelsfärds-helgen. Med en dryg vecka kvar är det fortfarande inte helt klart.

– Vi jobbar just nu dygnet runt med att försöka lägga upp tidtabeller, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Under helgen kommer det pågå banarbeten norr om Hässleholm, men även ett mer akut arbete mellan Nässjö och Flisby där dubbelspåren ska bytas ut.

Trafik mellan Malmö och Stockholm, regional trafik i Skåne samt Småland men även tåg från Göteborgstrakten som ska österut kommer att påverkas.

Inte köpa biljetter

På tisdagen, en dryg vecka innan Kristi himmelsfärd, är planeringen ännu inte helt klar. Därför har det inte gått att köpa biljetter på vissa sträckor.

SJ, som är en av tågoperatörerna i området, beklagar att de inte kunnat släppa biljetter tidigare.

– I vanliga fall brukar vi ha 13 veckors framförhållning, men nu är vi nere på en knapp vecka. Det får konsekvenser, säger Jonas Olsson, presskommunikatör på SJ.

Han säger att SJ kommer halvera antalet avgångar mellan Malmö och Stockholm under Kristi himmelsfärds-helgen.

– Vi hade velat köra alla avgångar, men Trafikverket har inte kunnat leverera tåglägen.

Samordna flera system

Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, svarar på kritiken.

– Jag är den första att beklaga att man inte kunnat köpa biljetter. Vi har inte lyckats få färdigt ett upplägg och hoppas vara klara med det under tisdagseftermiddagen.

Enligt Bengt Olsson är det flera olika system som ska samordnas.

– Att få tidtabellen att passa ihop är som att koppla ihop ett hönsnät. Många använder exakt samma spår. Att göra en tågtidtabell är inte statiskt utan något som lever ständigt.

Är det inte konstigt att man väljer att göra den här typen av arbete under en storhelg när många reser?

– Även om det är en av de mer resintressanta helger är det inte i närheten av hur många som reser en vanlig vardag, säger Bengt Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.