Professorn: För tidigt att återgå till ett vanligt liv

Publicerad

Spridningen av coronaviruset avtar i Sverige och andelen som har antikroppar mot viruset stiger. Men det är ännu för tidigt att släppa på restriktionerna återgå till ett vanligt liv, säger Jan Albert, professor i smittskydd.

– Det går inte att utesluta en andra våg, säger han i Aktuellt.

Sju procent av Sveriges befolkning hade antikroppar under vecka 24 (tredje veckan i juni), enligt ny statistik från Folkhälsomyndighetens. Flest finns i Stockholmsområdet där andelen ligger på 12 procent.

Stor osäkerhet

Det finns dock fortfarande en stor osäkerhet kring hur immunitet fungerar och Jan Albert menar att det är svårt att tolka resultaten över hur många som bär antikroppar.

– Det mest svårbedömda är att många inte har antikroppar. Är de mottagliga för viruset eller finns det annan typ av immunitet och skydd, säger han.

Att smittspridningen har minskat i samhället är dock tydligt. Här finns flera indikationer som alla pekar åt samma håll.

– Intagningar på Iva, intagningar på sjukhus och antalet dödsfall ligger på väldigt låga nivåer jämfört med hur det såg ut när det var som värst, säger Jan Albert.

Skulle kunna bli värre

Osäkerheten gör dock att det ännu är för tidigt att släppa på restriktionerna och återgå till ett mer normalt liv anser han.

– I Stockholmsområdet är det runt 85 procent som inte har antikroppar. De kanske är mottagliga eller så är de inte det. Det där vet vi inte. Det skulle vara att chansa att släppa på allt just nu.

Vad skulle kunna hända?

– Det skulle kunna bli ännu värre än vad det var i april.

– Det går inte att utesluta en andra våg och därför kan vi inte släppa på allt, säger Jan Albert.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.