Fler testas för covid-19 i Danmark än i Sverige. Här testas en ung kille i Holbæk. Foto: Claus Bech/AP/TT

Fler coronasmittade registrerade per capita i Danmark än Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Danmark registrerade den senaste veckan fler coronasmittade per capita än Sverige, skriver DR. Det är första gången hittills den danska siffran är högre än den svenska.

– Vi testar också fler, säger Søren Riis Paludan, professor i virologi och immunologi vid Aarhus universitet.

I Danmark har antalet bekräftade fall av covid-19 ökat den senaste tiden. Per 100 000 invånare är 12,2 smittade den senaste veckan, räknat från den 1 september, medan det i Sverige är 11,1 smittade.

Under torsdagen rapporterades 179 smittfall på ett dygn i Danmark enligt DR. Det är den högsta siffran sedan den 22 april, enligt smittskyddsorganet Statens serum institut.

Coronapandemin

– Det är en klart högre siffra än vad vi har sett dagligen under de senaste två veckorna. Det är en ganska plötslig förändring, säger Henrik Nielsen, professor vid Aalborg universitet, till TT.

31 av de nya fallen kommer från Odense kommun, som har drabbats av ett virusutbrott på en lärarutbildning. Över tusen studenter har skickats hem och kommer att undervisas på nätet.

Betydligt fler testas

Enligt DR:s siffror är det tydligt att Danmark testar betydligt fler personer än Sverige. Vecka 35 testades 4 245 personer per 100 000 i Danmark och 831 i Sverige.

Det är dock svårt att säga vad det betyder, då det är svårt att jämföra siffrorna länder emellan på grund av skillnader i hur många som testas.

– Samtidigt har det generellt varit färre smittade i Danmark, vilket innebär att färre är immuna, säger Søren Riis Paludan, professor i virologi och immunologi vid Aarhus universitet till DR.

Hittills har totalt 626 personer dött i covid-19 i Danmark, i Sverige har vi 5 832 bekräftade dödsfall i covid-19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet