Professorn förklarar fenomenet: Därför ser du bilden i färg

Publicerad

Bilden på en kvinna i inverterade färger har spridits på sociala medier i omgångar med uppmaningen att fokusera på de färgglada prickarna i 30 sekunder för att sedan vända blicken mot taket. Då visar sig originalbilden i färg – men vad är det egentligen som händer i ögat?

Bilden, som har fått tusentals delningar, är ett klassiskt exempel på så kallad efterbild, enligt Jan Ygge som är professor i oftalmologi (ögonsjukdomar) vid Karolinska institutet.

– Det är samma sak som när någon fotar med blixt och vi upplever att vi har en svart fläck i synfältet. I ögat har vi synceller som reagerar på olika färger, rött svarar mot grönt, blått svarar mot gult och svart svarar på vitt.

I det här fallet är bilden negativ.

– När vi har stirrat på den tillräckligt längre kan man säga att vi bränner ut cellerna, och när vi tittar på den vita ytan får vi den positiva bilden, säger han.

Hör Jan Ygge berätta mer i klippet – och testa själv att titta på bilden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.