Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vilken sida väger egentligen tyngst? Psykologerna Johan Edbacken och Markus Nyström väger fördelar mot nackdelar när det gäller terapi i videosamtal. Foto: SVT

Psykologen: ”Lätt att missa känslor i rummet”

Uppdaterad
Publicerad

Ett lite mer opersonligt möte med fördröjning, eller en naturlig del av arbetet som psykolog? Under pandemin har mycket fått flytta till videosamtal och så även många terapisamtal – här reder två psykologer ut vilka för- och nackdelar som finns med utvecklingen.

Johan Edbacken är legitimerad psykolog och chef för avdelningen digital psykologi på företaget Psykologpartners. Han tror att terapi via nätet är här för att stanna.

– Jag tror att den har en självklar plats i vården. Om man använder det på rätt sätt tror jag egentligen inte att det finns några risker, säger han.

Markus Nyström är legitimerad psykolog och lektor i psykologi vid Umeå universitet. Han tror att en del av relationen mellan psykologen och patienten kan gå förlorad när terapi som var tänkt att ske på en mottagning måste ske via videosamtal.

– Jag tror just att det är förståelsen mellan behandlare och klient som blir svårare, säger han.

De är båda överens om att för- och nackdelar med psykologhjälp via nätet beror på vilken slags terapi det handlar om – och på vilken klient det handlar om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer