• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Det brinner i Brunnsberg i centrala Varberg. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Lotta Bromé slutar på P4 Extra uppger hon på sin Facebooksida.

Efter anklagelserna om sextrakasserier: Lotta Bromé lämnar Sveriges Radio

Programledaren Lotta Bromé lämnar Sveriges Radio efter anklagelser om sexuella trakasserier och andra kränkningar. Hon har lett P4 Extra i nästan tio år. Under onsdagen kommenterade hon anklagelserna via sin Twittersida.
”Trump har i alla fall rätt om en sak – det finns sånt som är fake news”, skriver hon bland annat.

Medarbetare har vittnat om att Lotta Bromé kränkt dem och kommit med ovälkomna sexuella närmanden. Beteendet med maktmissbruk, grova sex-sms och härskartekniker ska ha pågått under en lång tid.

Radioprofilen har varit sjukskriven sedan ett par veckor innan internutredningen inleddes. Public service-bolaget är klar med internutredningen, men har därefter inte gett några besked om hennes framtid.

”När tiden är inne”

Under onsdagen hänvisade Lotta Bromé till anklagelserna i ett antal kommentarer på sin Twittersida.

”Men det mest intressanta är väl ändå att människor tar allt det som skrivs i tidningar som sanningar?” skriver hon till en användare.

”Ja så småningom. Just nu är det mest intressant att ta del av allas åsikter- utan att de vet någonting om vad allt handlar om.” svarar hon en annan, som undrar om hon har för avsikt att ”försvinna härifrån”.

”Lugn” och ”När tiden är inne” löd två kortare tweets, som svar på användare som efterfrågar fler uttalanden från henne.

”Trump har iallafall fall rätt om en sak- det finns sånt som är Fake News. Men jag säger som Michelle Obama 'When They go low-we go high'”, skrev hon senare under onsdagen.

Inget lätt beslut

Lotta Bromé bekräftade under tisdagen att hon lämnar Sveriges Radio och programledarrollen på P4 Extra. På sin Facebooksida skriver hon att det inte varit något lätt beslut att fatta, men nämner inte anklagelserna som riktats mot henne.

”Jag har älskat att jobba med det stora och det lilla – sida vid sida. Jag älskar att möta människor – såväl kända som nya bekantskaper. Öden, nördar, fanatiker, politiker och musiker. Jag älskar att berätta det senaste bland stort och smått.”

”Ett stort år”

Samtidigt menar hon att allt har sin tid. Hon skriver att det senaste året har varit ett av de bästa i hennes yrkesliv, med USA-valet och valet i Frankrike.

”Som sagt – det har varit ett stort år, kanske mitt bästa och det heter ju att man ska sluta på topp! Programmet ska till vissa delar förnyas – och då är det bättre att man kan starta om på noll – och därför väljer jag att stiga av. Nu väntar nya utmaningar och nya idéer.”

Under åren har Lotta Bromé mottagit en rad priser. 2015 utsågs hon till årets kvinnliga programledare för åttonde året i rad, enligt SR Ekot.

”En stor förlust”

I ett meddelande på Sveriges Radios intranät önskar företaget Lotta Bromé lycka till, skriver SR Ekot. Andreas Miller, kanalchef för SR Stockholm, säger att det är Lotta Bromé själv som väljer att lämna företaget.

– Lotta har fattat ett beslut som jag har stor respekt för och vi lämnar inga ytterligare kommentarer, säger han och menar att det är en stor förlust för Sveriges Radios publik.

Han vill inte svara på frågan om Lotta Bromé är välkommen tillbaka eller om hon får något avgångsvederlag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet