Victoria Escobar, medgrundare till Changers hub, säger projekten gör att de hela tiden behöver bygga upp nya förtroenden bland unga. Foto: Niclas Berglund & Martin Von Krogh

Projekttrötthet när satsningar i utsatta områden läggs ner

Publicerad

Under de senaste åren har det satsats mångmiljonbelopp på olika projekt i socialt utsatta områden. Men många projekt blir kortvariga och läggs ner utan att uppnå önskad effekt.

I landets socioekonomiskt utsatta områden finns flera satsningar som är tänkta att till exempel hjälpa unga vuxna att komma in i arbete. Men när satsningarna läggs ner efter ett par år skapas en form av projekttrötthet. 

– Det är exakt det som gör att unga tappar förtroende för makthavare. Att vi har många fler som inte känner ägandeskap till platser, säger Victoria Escobar, medgrundare Changers hub. 

Stig Westerdahl, professor i företagsekonomi vid Malmö Universitet, har nyligen medverkat i en bok som behandlar vilka insatser som kan fungera i utsatta områden. 

– Det finns ingenting som tyder på att kortsiktiga projekt kan lösa de grundläggande problemen som boende i utsatta områden upplever. De som har att göra med arbetslöshet, trångboddhet och fattigdom. Det är vad de här långsiktiga politiska satsningarna måste rikta in sig på, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.